En film: Hilma (2022)


Ett inlägg om en ny film om en spännande konstnär.Filmaffisch Hilma 2022Vi är väldigt dåliga på att gå på bio, Anna och jag, trots att vi bor mitt i stan. När vi sen kommer iväg tycker vi att det är roligt och mysigt. På nyårsdagens kväll, den allra första kvällen 2023, gick vi uppför S:t Olofsbacken till Fyrisbiografen för att se filmen Hilma (2022).

Filmen handlar kort och gott om konstnären Hilma af Klint och hennes liv som konstnär. Hon var i mångt och mycket före sin tid, vilket naturligtvis komplicerade hennes yrkesliv. Vid sin sida hade hon dessutom två älskade, först Anna sen Thomasine. Helt uppenbart hade hon kärleksförhållanden med de båda kvinnorna. Lite smått galen mot slutet av sitt liv ber hon brorsonen att bränna tavlorna. Men hon ångrar sig och som tur är för eftervärlden brände brorsonen inte ett enda verk.

I filmen spelar mor och dotter Lena Olin och Tora Hallström den åldrade respektive den unga Hilma i pappan Lasses film. De gör det fantastiskt bra.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

Vill du se Hilma af Klints verk? Gör ett besök på Tate Modern 20 april – 3 september 2023. Eller läs Anna Laestadius Larssons roman Hilma. En roman om gåtan Hilma af Klint.

∼ ♦ ∼


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Film, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.