Hilma. En roman om gåtan Hilma af Klint


Ett inlägg om en fådd bok.Anna Laestadius Larssons bok HilmaVeckan innan min sommarsemester skulle börja 
var jag upp till jobbet för diverse möten etc. Ett av mötena var med före detta kollegan L från IT-avdelningen. Numera jobbar vi båda två på andra avdelningar, men vi ses ibland i huset. Vid mitt besök fick jag en bok av L. Anna Laestadius Larssons bok Hilma hade L nyligen läst och gav nu vidare.

Den här boken är en roman om en verklig person. Konstnären Hilma af Klint föddes 100 år före mig och dog 1944. Romanen utspelar sig runt sekelskiftet 1900. Kvinnorna börjar ställa krav på rättigheter. Hilma af Klint är en av dem. Som barn är hon med om en olycka. Ett fall från en vagn med en huvudskada till följd påverkar henne att hon uppfatta sig ha kontakt med andevärlden. Den här kontakten kommer och går under hennes liv, men präglar helt klart hennes konst. Hilma af Klint målar som ingen annan har gjort tidigare. Konsten är i centrum i boken och Hilma försöker förklara sitt måleri på äldre dar för brorsonen Erik. Det är nämligen honom hon har utsett till att ta hand om hennes efterlämnade, tusende tavlor…

När jag läser den korta resumén ovan inser jag att jag ger en känsla av att det här är väldigt tung litteratur. Det är det inte. OK, ämnet må vara tungt, men jag kommer lätt in i boken. Jag läser snabbt, för boken om Hilma är både välskriven och lättläst. Språket är begripligt och jag fångas direkt av kvinnokampen. Det går inte helt att förstå hur ojämlikt det har varit mellan kvinnor och män. Det här att kvinnor förväntades gifta sig eller ta hand om sina föräldrar. Möjligen kunde de arbeta inom vården eller som lärarinnor – tills de fann en man. Det finns för övrigt HBTQ-tema i den här boken.

Den här boken gjorde mig mycket nyfiken på Hilma af Klints tavlor. När jag googlade såg jag att många av dem hade färgen orange. Underbart! Jag vill se hennes verk!

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Jobb, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hilma. En roman om gåtan Hilma af Klint

  1. Mösstanten skriver:

    Tack för boktipset! Den åker in i läslistan. Jag har sett några målningar av Hilma af Klint, på Moderna museet tror jag. Men visst var det en stor utställning av hennes verk ganska nyligen? Men var?

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.