Helgen 2 – 4 december 2022: Stockholm tur och retur


 Kära dagbok…

Jag läser Lykttändaren på tåget

Jag läste en roman i stället för att jobba.

Ibland är det bara så skönt att komma bort en liten stund. En behöver inte åka så långt eller vara borta så länge för att det ska bli ett litet äventyr och avbrott i vardagen. Fästmön och jag tog tåget till Stockholm där vi bokat hotell från fredag till söndag. Vi hade funderingar på julshopping (jag köpte en julklapp) och utställningar, men det blev mest god mat och dryck och känslan av att bara få vara.

Flexledig kunde jag sitta och läsa en roman en stund i stället för att arbeta. Det var rätt skönt. På centralen hängde vi sen en stund för att Anna skulle få träffa sin äldsta dotter. Jag pratade mest med Boy Wonder, dotterns pojkvän. Han är så himla trevlig!

Stockholm var kyligt, men visade sig från sin vackra sida när vi och våra väskor rullade mot Gamla stan och Reisen där vi skulle bo.

Stockholm decembereftermiddag

Stockholm visade sig från sin vackraste sida.


Vi packade upp våra pyjamasar
som fint kompletterade tofflor och morgongrockar från hotellet. Vårt fönster vette mot en av Gamla stans gränder, dock inte den smalaste.

Vi gav oss ut för att kolla några affärer i Gamla stan. En kan säga att vi inte var direkt ensamma. Anna såg ett Luciatåg hon ville ha men inte köpte, jag såg en rolig skyltaffär som tyvärr var stängd.

Skyltaffär i Gamla stan

Skyltaffären var rolig men stängd.

När vi blev trötta letade vi oss ner till Wirströms för att bland annat leta efter mr Smith. Och tro det eller ej – han var där, dock inte som anställd utan som gäst. Vidare fick vi träffa hans lilla underverk samt en hastig glimt av mrs Smith. Utöver det rodnade jag över bordskonsten, förfasade mig över mannen som bar in trumma efter trumma samt lekte Loo Lady.

Så blev det dags att försöka hitta nånstans att äta. Vi bokar aldrig bord när vi är i Stockholm. Det kan innebära att vi måste promenera en del från ställe till ställe. Till sist hittade vi en restaurang där vi åt kycklingfilé och potatismos, men det kylskåpskalla rödvinet vägrade vi. Och i stället för det italienska vin vi beställt fick vi ett smörkolasmakande rioja. Inte riktigt optimalt till mat. Maten var OK, dock. Notan slutade på… The number of the beast…

Anna med kyckling mos och rödvin i Gamla stan

Anna med mat och vin.

Vi vandrade vidare i den kyliga decemberkvällen genom Gamla stans allra smalaste gränder. Så småningom hamnade vi på Zum Franziskaners bakficka där vi åt friterad västerbottenost med var sitt glas rött till. Efter desserten tog vi var sin gudomligt god Irish coffee, serverad i ölstop. Det var nära hem till Reisen sen och det var ganska skönt…

∼ ♦ ∼

Stockholm visade sig från sin allra gråkallaste sida på lördagen. Men stärkta av en rejäl hotellfrukost traskade vi ner till stan.

Vi hoppade in på NK och såg en grön kärring (!) som hängde i taket. Nere på stan noterade jag en helt gratis Dramaten. Men det var då jag slog till och inhandlade helgens enda julklapp. Till Anna, förstås.

Vi vände tillbaka mot Gamla stan för att försöka hitta ett ställe där vi kunde värma oss med en go-fika. Som vanligt hade vi tur och kunde hoppa upp i ett fönster och vrålfika. Anna blev jätteglad och så även jag.

Stärkta av detta besökte vi ett antal andra affärer, bland annat Gamla stans bokhandel. Jag såg många böcker jag ville ha, men köpte ingen. Vidare tittade vi in i en fin lampaffär där jag beundrade fina gröna fönsterlampor – och skrattade åt att tomten var på lyset.

Nästa mål var julmarknaden på Stortorget. Där var vi definitivt inte ensamma. Det var så mycket folk att man knappt kunde gå – och då handlade det inte om mitt vänsterben som jag har haft ont i sen simningen i torsdags kväll. Inte heller kunde man titta på allt eller dricka glögg – det var folk överallt. Så vi gav upp och gick till hotellet för att värma oss och byta om till middagen.

Julmarknaden i Gamla stan

Det var så mycket folk på julmarknaden på Stortorget att man knappt kunde gå där. Kolla huvena i bildens nedre kant!

Nej, vi hade inte bokat bord till lördagsmiddagen heller, så det tog en god stund innan vi lyckades på bord på en fin restaurang. Vi hamnade på Agaton, en italienare. Hovmästaren var en riktig fixare och trixare och ordnade bord åt oss. Vi drack ett underbart gott vin och åt vitlöksbröd och oliver till förrätt, pasta till huvudrätt. Till dessert blev det kaffe och Frangelico.

Lagom mätta och varma traskade vi neråt Reisen. På dess bakficka tog vi var sin drink som var liten och dyr. Irishen var förpreparerad enligt serveringspersonalen och smakade… inte gott. Men vi hällde i oss allt innan vi gick upp på rummet där somliga somnade i sängen framför TV:n…

∼ ♦ ∼

I morse var vi trötta, men tack och lov var det inte utcheckning förrän klockan tolv. Hotellfrukosten serverades fram till klockan elva. Vi gick ner vid nio-tiden båda morgnarna. Det var alldeles lagom. Fast om vi tyckte att det var mycket folk på lördagen så var det ännu fler på söndagen…

Andra hotellfrukosten Reisen

Andra hotellfrukosten.


Vi traskade med våra väskor genom ett grått Stockholm
i minusgrader till tåget.

På tåget blev vi underhållna av en liten tjej som perfekt härmade tågvärden. Vi hade fullt sjå att hålla masken.

Andra adventsfika

Ett finfint andra adventsfika. Jag gjorde kaffet, Anna fixade tillbehören.

Hemma packade vi upp, jag satte på kaffe och Anna gick och hämtade paket och handlade. Det blev ett finfint andra adventsfika på eftermiddagen. Nu stökar Anna i köket så jag gissar att det är söndagsmiddag på gång.

Jag har suttit vid datorn, packat jobbväskan, hängt fram rena kläder och stödladdar mitt bilbatteri eftersom det inte blev nån åktur idag. I morrn är det arbetsdag för oss båda igen. Helgens kattvakt blir tydligen kvar här, okänt hur länge.

Den kommande veckan ska jag köpa några julklappar. I morrn har jag en avstämningslunch med en duktig kommunikatör ute i verksamheten, men annars ångrar jag att jag inte bokade in en träff med en vän. Det kanske jag kan ändra till helgen. På lördag kväll ska Annas dotter bli firad av sin familj här på Main Street.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, TV, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Helgen 2 – 4 december 2022: Stockholm tur och retur

  1. Men, en härlig helg i huvudstaden verkar ni haft, bra med lite extraladdning av batterier ibland !

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.