Recension: Svartfågel


Ett inlägg om den första delen i en ny deckarserie.


 

Frida Skybäcks bok SvartfågelEfter att ha läst ut en av Frida Skybäcks feelgoodromaner blev jag lite till mig i trasorna när hon skulle släppa en spänningsroman. Frida Skybäck skriver nämligen bra böcker i en genre – feelgood – jag egentligen inte är så förtjust i. Svartfågel är hennes första deckare och den första boken i serien om poliserna Fredrika Storm och Henry Calment. Tack till Bokförlaget Polaris och författaren själv för recensionsexemplaret!

En äldre kvinna blir en kall vintermorgon vittne till hur en ung kvinna springer ut på den tunna isen på en sjö. Isen spricker och kvinnan drunknar. Det visar sig att den yngre kvinnan är nyinflyttad till Harlösa och ingen tycks känna henne närmare. Den äldre kvinnan är farmor till polisen Fredrika Storm, återvändare till byn. Tillsammans med kollegan Henry Calment tar Fredrika sig an utredningen. Fallet visar sig leda till inte helt goda hemligheter i hennes egen familj. Vilken koppling har till exempel den döda kvinnan till Tobias Falk och Fredrikas mamma som båda försvann från byn för 20 år sedan?

Även denna bok, liksom den jag läste före den, inleds mycket spännande och tragiskt. Inledningar är viktiga och här lyckas författaren genast fånga mitt intresse. Sedan gäller att intresset är kvar… Jag gillar personteckningarna, som tidigt ger mig som läsare en vink om att Fredrika och hennes familj döljer saker som kan vara ganska ljusskygga. Karaktären Henry är en udda fågel och det sätter lite piff på berättelsen.

Boken kom med en ganska opersonlig utskriftshälsning från författaren dock utan underskrift signerad för hand. Lite trist. Bokmärket som låg i ger pluspoäng. Detta är ofta något man får med böcker när man köper böcker i England. Anglosaxisk påverkan? På ett ställe i boken blir den påverkan tydlig i språket, nåt som jag inte känner mig helt tillfreds med. Det saknas ett pronomen. Utöver det hittar jag några små korrekturfel som dock borde ha upptäckt.

Kapitlen i boken är föredömligt korta. Språket och sättet att skriva är till viss del lite mer pratigt än i andra deckare. Miljöskildringarna är i mitt tycke mer omfattande än brukligt i spänningsromaner. Det är väl lite här som författarens andra genrer anas. Men det blir ändå inte för långa meningar eller för tungt, det hela flyter på bra. Berättelsen i sig är spännande och hur jag än försöker lyckas jag inte lista ut i förväg hur Fredrikas familjehemligheter hänger ihop med den drunknade unga kvinnan. Givetvis vill jag läsa kommande delar i serien! Jag måste få veta vad som hände Fredrikas

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i serien om Fredrika Storm och Henry Calment:

  1. Svartfågel (läs inlägget ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.