Ett ripassovin: Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2019


Ett inlägg om ett ripassovin jag fått.Tenuta vignega Valpolicella Ripasso superiore 2019

Ett ripassovin från Annas snälla mamma.

Annas snälla mamma är ärligt talat väldigt snäll. Ofta sticker hon till mig en flaska vin när jag har skjutsat henne eller så. Detta skedde även vid bortforsling av trädgårdsavfall från Slottsträdgården. Jag fick ett beigebrunt paket som innehöll en flaska Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2019.

Det här vinet lite mer än medelfylligt och strävt och har en hög fruktsyra. Det är gjort på fyra druvor: corvina, rondinella, molinara och oseleta. Corvina är en favoritdruva som även används för amaroneviner. Rondinella och molinara är vanliga minoritetsdruvor i viner från nordöstra Italien. Oselata är ovanligare och ger god krydda.

Vinets alkoholhalt ligger på 13,5 procent och sockerhalten på 0,7 gram per 100 milliliter. Det kostar 139 kronor på Systembolaget. Där rekommenderar man vinet till vegetariska rätter eller rätter av fläsk- eller lammkött. Vi drack som vanligt vinet till smakrika ostar, bland annat cheddar, getost och S:t Agur samt Annas morotsmarmelad. Jag drack också vinet till cheddarostbågar. Det passade alldeles utmärkt.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, torkade körsbär, salvia, jordgubbar och kanel. […] Kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, jordgubbar, kanel, blåbär och vanilj.

Det som slog mig först var vinets färg. Enligt Systembolaget ska den var mörk och blåröd. Jag tyckte att den var ganska ljusröd och blev lite rädd att vinet skulle vara för lätt. Det var det inte. Det doftade fruktigt och bärigt och smakade även fruktigt. Vidare doftade det kryddigt, men jag tyckte inte att det hade särskilt kryddig smak. Kanel kände jag lite svagt liksom vanilj, men mest i doften.

Den här italienaren fungerade utmärkt till ostarna. I och med att vinet hade hög fruktsyra kom ostarna mer till sin rätt. Jag är mer och mer förtjust i ripassoviner som ofta är fina, fylliga, men ändå inte för tunga och kraftiga. Det här vinet tillhör den typen jag gärna dricker igen.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.