Det elfte manuset


Ett inlägg om den elfte boken i serien om Hanne Wilhelmsen.Anne Holts bok Det elfte manusetEn gång i tidernas begynnelse upptäckte jag Anne Holts författarskap. Jag har läst de flesta böcker hon har skrivit, men mest har jag nog uppskattat serien om polisen Hanne Wilhelmsen. I år kom den elfte boken i serien ut på svenska och jag köpte Det elfte manuset hos Akademibokhandeln på Stora torget min första semestervecka i juli 2022.

Även den här boken, som så många nyutkomna böcker, utspelar sig under pandemin. Den har flera parallella berättelser, men det är berättelser som förstås går ihop. Hanne Wilhelmsen är pensionerad sen länge och sitter i rullstol. Hon är polisen Henrik Holmes mentor och det är till henne han vänder sig med ett mord som ingen tycks bry sig om: en kvinna har hittats mördad och naken med sönderslaget ansikte. Samtidigt har ett manus försvunnit från Norges största bokförlag. Det är samma förlag som Hanne Wilhelmsen har sänt ett manus till. Ansvarig för att hitta det försvunna manuset, men även redaktör för Hanne Wilhelmsen är den unga Ebba Braut. Hanne, Henrik och Ebba dras till varandra och diskuterar fallen – nattetid. Och ja just det. Hanne Wilhelmsen lever med en kvinna och deras gemensamma dotter. Precis som författaren är hon lesbisk.

Även om det blir lite hattigt med flera ”fall” är den här boken spännande redan från start. Jag läser boken snabbt, såsom jag gör när en deckare är riktigt bra. Författaren är en driven skribent och det är i beskrivningarna av sina karaktärer som hon verkligen briljerar. Men jag blir också mycket imponerad av hur författaren får ihop alla teman och att de till synes lösa trådarna tillhör ett och samma nystan. Upplösningen är ganska överraskande.

Toffelomdömet blir det högsta. Det här är en riktigt spännande kriminalroman. Norge levererar!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Hanne Wilhelmsen-serien:

 1. Blind gudinna
 2. Saliga äro de som törsta
 3. Demonens död
 4. I lejonets gap
 5. Död joker
 6. Utan eko
 7. Bortom sanningen
 8. 1222 över havet
 9. Offline
 10. I stoft och aska
 11. Det elfte manuset (läs texten ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.