En röd sicilianare: Gulfi Nerojbleo 2019


Ett inlägg om ett rött vin från Sicilien.


 

Gulfi Nerojbleo 2019

En kraftfull sicilanare.

I slutet av november förra året köpte jag ett vin från Sicilien som fanns bland det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. En flaska Gulfi Nerojbleo 2019 kostade 185 kronor. På fredagskvällen korkade jag upp flaskan till Fästmöns pastarätt (fetaost, parmesan, vitlök och tomat). Det blev också ett glas till några smakrika hårdostar och en och annan dessertost senare på kvällen. Jag har googlat lite på vinet och funnit att det passar till bland annat ostar, vilt och rött kött.

Vinet är gjort på nero d’avola-druvan. Alkoholhalten ligger på 14 procent, sockerhalten på 3,25 gram per liter.

Beskrivningarna av vinet anger att det är fruktigt, bärigt, mjukt, runt, med en aning vanilj i doft och en elegant smak. Jag håller med om det mest, men anser att vaniljdoften saknades.

Jag tyckte att vinet var mycket fylligt, men att det också hade hög fruktsyra. Detta gjorde vinet till ett perfekt sällskap till Annas ganska salta och kraftiga pastarätt.


Till ostarna blev det också ett glas.
Då kändes vinet ännu mer kraftfullt och kryddigt, nästan rökigt. Det passade väldigt bra också till ostarna, alltså. Fikonmarmelad och ostfyllda starka småpaprikor blev pikanta inslag i det hela.

Toffelomdömet blir det högsta. Jag är bara så ledsen att Systembolaget inte längre säljer vinet.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.