Ett rödvin från Toscana: Brocca 2018


Ett inlägg om ett toskanskt vin.Brocca 2018

Surt vin från Toscana.

En ledig fredag hann jag skena in på ett annat Systembolag än mitt vanliga. Nog hade jag tänkt köpa nåt go-dricka för mina presentkort från arbetskamraterna eller Biografmaskinisten, men så blev inte fallet. Jag valde en flaska Brocca 2018 för det skulle funka med ost, trodde jag. 

Det här vinet är klassat som fylligt och strävt med hög fruktsyra. Det är gjort på druvorna sangiovese och merlot. Inga konstigheter, alltså. Ändå tyckte jag att det var väldigt surt till de smakrika ostarna (två blåmögel, en mild och krämig ost och en röd cheddar). Systembolaget rekommenderar vinet till kötträtter på lamm eller nöt, så jag var väl ute och cyklade.

Vinets sockerhalt ligger på lägre än 0,3 gram per 100 milliliter. Alkoholhalten stannar vid 13,5 procent. På prislappen står det 129 kronor.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Kryddig, något utvecklad doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, ceder, korinter, oregano, vanilj och plommon. […] Kryddig, något utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, ceder, korinter, kanel, vanilj och pomerans.

Till ostarna smakade vinet mest surt, alltså. Jag kände ingen kryddighet alls, ingen ceder vare sig i doft eller smak utan mest röda bär. Eftersmaken var kort och besk. Kvällen därpå drack jag vinet till stekt kyckling och klyftpotatis. Då kom det mer till sin rätt även om jag tycker att det bara var snäppet bättre än intetsägande.

Toffelomdömet blir lågt.

Rosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.