Björnen sover


Ett inlägg om den sjunde delen i Jana Berzelius-serien.Emelie Schepps bok Björnen soverBöcker är ett fantastiskt sällskap, läsning en underbar gåva.
För min del har böcker och läsning periodvis ersatt såväl människor som andra aktiviteter. De enda krav de ställer är en stunds koncentration och, i mitt fall, såväl kontaktlinser som glasögon.

I födelsedagspresent fick jag många fina saker, bland annat ett presentkort hos Akademibokhandeln av mammakusinen B och hennes barn. Det satte jag sprätt på (cirka en hundralapp återstår) genast och nätshoppade den hett önskade senaste delen i Emelie Schepps Jana Berzelius-serie, Björnen sover. Jag tyckte att det blev en fin och passande present eftersom författaren är bördig från Motala – precis som jag.

Inledningsvis blir en man i Kolmården mördad på ett obehagligt sätt. Inuti hans mage lämnar mördaren en nalle som ger ljud ifrån sig – den är inspelningsbar. Nallen leder poliserna Mia Bolander och Henrik Levin till en kvinna med skyddad identitet. Åklagaren Jana Berzelius är förstås med i utredningen. Samtidigt tampas hon med sitt förflutna som onekligen kommer ikapp henne. Detta innebär att mannen hon älskar bestämmer sig för att ta reda på sanningen…

Som alltid i den här serien går det undan redan från början. Kontrasterna mellan personerna i galleriet är intressanta. Här finns såväl passionerade människor som ganska kalla – åtminstone på ytan. Läsaren anar förstås Jana Berzelius sårbarhet och vet att hon inte är så perfekt och felfri som omgivningen tror. Även i den här kriminalromanen ligger alltså fokus på de inblandades psyken, snarare än på miljöskildringar. Lite kul hade det varit att få se mer av Norrköping där mina farföräldrar bodde sina sista år i livet.

Toffelomdömet blir det högsta. 

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

De här böckerna ingår i Jana Berzelius-serien:

 1. Märkta för livet
 2. Vita spår
 3. Prio ett
 4. Pappas pojke
 5. Broder Jakob
 6. Nio liv
 7. Björnen sover (se texten ovan!)

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Björnen sover

 1. Lisa Frössberg skriver:

  Hej vad skulle du säga är vändpunkten i Björnen sover?

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Oj oj, det är så länge sen jag läste boken (typ ett halvår…), men jag läser så mycket. Jag minns faktiskt inte. Varför undrar du och vad tycker du själv? 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.