Julafton och juldagen 2021: Hela huset nästan fullt …och därefter julefrid


 Kära dagbok…

I skrivande stund är vi, både du och jag, kära dagbok, halvvägs in i julen. Julafton har passerat med ett fullt hus och fullt ös från morgon till kväll. Juldagen kom med julfrid, lugn, ro och vila. Så där som jag helst vill ha det när jag inte mår riktigt 100 procent bra. Även om jag mår mycket bättre vill orken inte riktigt återvända. Inte heller Fästmön mår helt bra. Men det var bara att försöka bita ihop om det som gör ont och servera gästerna både julmat och klappar. Det var trevligt att Annas snälla mamma var med oss på julafton. Hon var Anna mer behjälplig i köket än jag. Men vi tar det väl från början…

Julafton

Anna och jag har skapat oss lite egna traditioner. Blandat ihop från var och en. Vi började julaftons morgon med min julstrumpa. Julstrumpan har hängt med i… 54 år nu. Tänk att vi hade lagt i tre små klappar vardera i den. Jag fick en fantastiskt fin penna av trä samt en tandpetsbehållare, också av trä. Båda sakerna är handgjorda av Hand turned pens. Gaytvålen var dock av… tvål. Alla tre klapparna hade Anna köpt i England när hon var där och hälsade på sin snälla dotter i höstas. Efter klappöppning tog Annas tradition med grötfrukost vid. Det smakade riktigt gott i år!

Jultallrik med Jansson sill ägghalvor knäcke Mumma och snaps

Äntligen!

Resten av förmiddagen ägnades åt förberedelser inför firande av julafton hos oss med Annas familj. Tyvärr kunde engländarna inte komma och det var vi mycket ledsna för. Anna hade förberett nästan all mat. Jag kokade ägg och skalade potatis samt dukade och hämtade upp drickor från källaren. Vet inte hur många gånger jag var nere med sopor. Sen påbörjade jag att göra ägghalvor innan det var dags att åka och hämta Annas snälla mamma. Som tur var är min svärmor av den hjälpsamma sorten, så hon och Anna hjälptes åt att värma mat. Jag plockade fram och ställde upp mat i köket.

Resten av Annas familj trillade in från lite olika håll. En pojkvän gjorde finfin sallad och fler kunde vi inte vara i köket. Till sist blev det äntligen dags att äta, dricka mumma och sjunga snapsvisor.

Att plocka undan allt tog nästan lika lång tid som att ställa fram allt. Anna och jag missade första filmen på Kalle Ankas julprogram. Lite synd, för det är en av filmerna jag verkligen tycker om.

Kaffe, kakor, saffransbullar och godis intogs i samband med julklappsöppning. Som vanligt fick ”barnen” jättemånga klappar, men det fick även jag. Av vännen FEM fick jag två böcker av en finsk författare, Sirpa Kähkönen. Det ska bli kul att göra en ny författarbekantskap. Av Jerry fick jag Jonas Moströms senaste bok Den omänsklige. Anna gav mig Johan Theorins Benvittring och ett signerat ex av Elin Cullheds Augustprisade bok Eufori. Utöver böcker fick ett generöst presentkort och en chokladask av Annas snälla mamma. Hon stack också till mig en flaska rödvin när hon kom. Anna gav mig flera fina saker, bland annat gin och ett set med duschcrème och lotion från The White Company.


När gästerna hade lämnat oss tittade vi lite på TV,
bland annat på påvens mässa i Rom. Men vi facetimade också med engländarna. De skulle ha haft med sig en samling om fem böcker av Elly Griffiths, The Brighton Mysteries. Nu får jag böckerna senare i vår. Det var verkligen tråkigt att de tvingades stanna i England, men toppen att vi kunde facetima. Jag filmade medan Anna öppnade deras paket här från oss. Anna och jag fick också en maskin för att mala kaffebönor av Annasbarn samt biobiljetter av Biografmaskinisten. Jag kollade in den fina tandpetsbehållaren och Anna testade massagekudden. Citrus var mycket nyfiken.


Vi var uppe ovanligt länge för att vara oss.
Klockan hade för länge sen passerat midnatt innan vi gick och la oss.

∼ ♦ ∼

Juldagen

Jag provar Annas glasögon

Skrämde jag Lucifer, tro?

Vi sov lite längre än vanligt, men inte mycket. Det blev läsning och kaffe på sängen för oss båda. Tisslingarna fick komma på besök i sovrummet. Citrus la sig under sängen, men Lucifer troppade av och la sig på en stol i Matsalen, under duken. Det var väl för många tjejer för honom. Eller också blev han rädd när jag provade Annas glasögon.

Jag läste ut Jojo Moyes-boken och bytte från den boken om en australiensisk kustby till min första julklappsbok, en bok som utspelar sig på Öland. Det var lite svårt att bestämma sig för vilken bok jag skulle läsa nu. Dels var jag nyfiken på böckerna av den finska författaren, dels fick jag ju tre ganska nya romaner.


Efter dusch och frukost tog vi en liten promenad, kylan till trots.
Temperaturen hade i alla fall stigit till cirka en sex, sju minusgrader. Lite hastigt slut blev det på promenaden, men vi kom hem helskinnade och väntade nån timme innan vi tog en riktig juldagsfika med kakor och bullar från Annas snälla mamma. Tisslingarna fick sin julklapp, en laserpekare, men tyckte visst att pappret och snöret var roligare.


Mörkret har sänkt sig över Main Street.
Nu blir det läsning av första julklappsboken. Senare blir det rester från julbordet och kanske nån kunglig affär

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Film, Krämpor, Mat, Personligt, TV, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Julafton och juldagen 2021: Hela huset nästan fullt …och därefter julefrid

  1. God fortsättning! Du fick Benvittring 😀 Vilken bra tomte!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.