Fredag kväll den 10 december och lördagen den 11 december 2021: Änglatid och juletid


 Kära dagbok…

Det börjar bli jul i vårt hus och till och med en sån som jag måste erkänna att det blir fint. Igår när jag kom hem hade Fästmön fått alla julfigurer på plats i vardagsrumsfönstret. Vidare hade hon monterat en möbel, handlat och fått sin tredje vaccindos på eftermiddagen.

Julfigurerna svarta stjärnan och Uppsalakulorna i vardagsrumsfönstret 2021

Julfigurerna är på plats i vardagsrumsfönstret.


När jag kom hem fick jag också middag,
lax i citron- och dillsås i ugn med kokt potatis och ärtor och majs till. Annas snälla mamma var också bjuden på middag, men avstod. I stället tog hon taxi ner till Missionskyrkan där vi mötte upp för att gå på julkonsert.

Lax i citron o dillsås m potatis o ärtor o majs

Lax i citron- och dillsås till fredagsmiddag.

Konserten Änglarnas tid var alldeles fantastisk. Magnus Carlsson sjunger ännu bättre live än inspelat. Lagom mellansnack och en bra blandning av låtar – lugna, fartiga, profana, sakrala – gjorde att Toffelomdömet inte kan bli annat än det högsta. Det kan en tyvärr inte säga om bilderna jag tog…

Efter konserten halkade vi hem till Main Street. Anna var lite febrig efter sprutan och behövde vila. Jag skjutsade hem hennes snälla mamma trots protester (”jag kan ta en taxi”). Anna och jag avslutade kvällen med var sitt glas Copertino riserva av årgång 2012, ett mycket prisvärt favoritvin som jag har druckit flera årgångar av.

Läsning blev det också och strax efter midnatt hade jag läst ut boken om anatomisk kommunikation som jag hade fått för recension. Nu läser jag ytterligare en bok som jag ska recensera. Av Bonniers fick jag i början av månaden två novellsamlingar av Jo Nesbø. Jag grabbade tag i den tunnaste av dem. Boken innehåller läskiga noveller. Citrus hjälpte mig att välja.

Katten Citrus med böckerna Kommunikationens anatomi och Svartsjukemannen

Citrus hjälpte till med bokbytet från en bok om anatomisk kommunikation till en samling läskiga noveller.

∼ ♦ ∼

Boken Svartsjukemannen och kaffe på sängen

Lördagsstart.

I morse insåg Anna att hon inte kunde gå och jobba. Hon kände sig klen efter vaccinsprutan, lite febrig och hade ont i musklerna. Jag hade planerat hemligheter som byggde på att hon skulle vara borta på jobbet. Nu gick det att fixa ändå. Men först inleddes lördagen med läsning och kaffe på sängen, precis som alltid en ledig dag.

Efter frukost och dusch gick jag till Systembolaget i Kvarnen där jag köpte julsprit och julöl. Jag lämpade av dryckerna hemma och traskade ner på stan. På stan var jag förstås inte ensam, men jag hade planerat mina inköp väl och allt gick som smort. På gågatan mötte jag Biografmaskinisten som gick mellan två arbetsplatser. Vi ses alltför sällan! Som tur var bar jag inte på nån kasse med julklappar till just honom…

Men julklappar kom jag hem med och totalt nio stycken slog jag in medan jag försökte hålla Anna borta från Bokrummet. Katterna var förstås där och sprang omkring, nyfikna som 17.

Från Butiken på hörnet hade jag med mig två påsar fikabröd hem – saffransbullar med pärlsocker och Luciapepparkakor. Det smakade hur bra som helst efter klappinslagningen. Idag var det… fyra personer som hade varit snälla nog för att få klappar inköpta av mig.

Och innan jag satte mig för att skriva det här inlägget vände Anna och jag med gemensamma krafter på möbeln som hon monterade igår. Nu står ett finfint, stort och mörkbrunt matsalsbord i Djungelrummet, inköpt av Anna. Jo, för vi blir väl en tio pers som ska samlas där på julafton och äta tillsammans.

Nytt matsalsbord Foto: Anna

Annas nyinköpta matbord. Fotot tog Anna själv.


Äta tillsammans gör vi även i kväll,
men då är vi bara tre och det blir hemkört. Anna är rackig och jag är ingen matlagare. Det blir hemkörda burgare av olika slag. Beställningen är i skrivande stund på gång.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Mat, Musik, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.