Genombrottet. Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping


Ett inlägg om en bok om ett verkligt fall.Anna Bodin o Peter Sjölunds bok GenombrottetVerkliga kriminalfall har alltid intresserat mig. 
Jag kollar gärna på TV-program om såna och jag läser gärna s k true crime-böcker. En ganska nyutkommen bok om ett verkligt fall är Anna Bodins och Peter Sjölunds Genombrottet. Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping. Eftersom platsen för morden är nära min födelsestad var jag också än mer intresserad.

Den 19 oktober 2004, på min pappas födelsedag (han levde då), inträffade ett dubbelmord på en gata i Linköping. Offren är en liten pojke och en kvinnlig lärare. De båda huggs ner och gärningsmannen försvinner.  Många resurser sätts in för att hitta mördaren och lösa fallet, men framgången uteblir. Inte förrän 16 år senare anlitades en dna-släktforskare, Peter Sjölund, som tack vare en ändring i lagen kunde hjälpa till att identifiera gärningsmannen. Boken handlar emellertid också om alla som drabbas av morden.

Boken är skriven i presens vilket gör handlingen extra spännande och snabb – trots att det tar lång tid att lösa fallet. En del paralleller dras till andra kända och okända fall och gärningsmän, bland annat the Golden State Killer (se Jag försvinner i mörkret av Michelle McNamara!) vilket är intressant. Lite mindre intressant är det att läsa om Peter Sjölunds egen släktforskning, men kanske behövs det för att läsaren ska förstå hur fallet kunde lösas. Boken känns bitvis aningen grabbig och går in på helt oväsentliga detaljer som vad polismännens fruar har lagat för mat och lagt i polismännens matlådor. Överhuvudtaget är det för många referenser till mat och dryck, nåt som är helt irrelevant för läsaren. Det är också för många förnamn. Jag hade nog föredragit att man använt titel i stället i vissa avsnitt. Det känns faktiskt som om Peter Sjölund har skrivit om sig själv – i tredje person singular.

Men givetvis är jag mycket imponerad av det arbete som gjorts och som efter lång tid och hårda tålamodsprövningar leder fram till lösningen. Det är ett otroligt arbete och ett stort antal timmar som har lagts på att lösa fallet. Ett arbete som till sist bär frukt. Mördaren återfinns och i och med att han har en aspergerdiagnos och sjukersättning blir detta med brister i psykiatrin ytterligare ett tema som vädras i boken. Desutom är boken en stor uppmaning till att släktforska.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Genombrottet. Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping

  1. Mösstanten skriver:

    Jag lurade på om jag skulle läsa den när jag såg att du gjorde det. Men jag kanske nöjer mig med att jag bor i stan där det hände. Usch så otäckt det var. Jag kommer ihåg att när jag var ute och gick och såg en mansfigur på avstånd så kändes det olustigt.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.