Ett rödvin: Benanti Etna Rosso 2018


Ett inlägg om ett sicilianskt rödvin.


Benanti Etna Rosso 2018

Ljust rött vin som inte helt levde upp till vare sig prislapp eller förväntningar.


I augusti  följde ett par italienare med hem från Systembolaget.
En av dem var det sicilianska rödvinet Benanti Etna Rosso 2018. Det sista året har en inte varit så bortskämd med att kunna prova nya sorter, så det var extra roligt att få med sig denna sicilianare till Main street. Igår togs flaskan ur vinskåpet, luftades och dracks till såväl middag som ostar.

Vinets fyllighet ligger nånstans mellan medel och fylligt, enligt Systembolaget. Det är gjort på två druvor, nerello mascalese och nerello cappuccio. Båda druvorna är typiska för Sicilien och trakterna runt vulkanen Etna, det vill säga på östra sidan av Sicilien.

Nerello mascalese sägs ha en något högre kvalitet. Det är en druva som mognar sent, men det är också en druva som troligen har odlats i flera tusen år. Den är besläktad med sangiovese.

Vinets alkoholhalt ligger på 13,5 procent. Det rekommenderas till rätter av lamm, nöt och vilt. Vi åt grillad kyckling och potatisgratäng, vilket fungerade utmärkt. Vinet ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment och jag lyckades få tag i en flaska på självaste säljstartdagen, den 24 augusti. Priset var 169 kronor.

Så här går det att läsa om vinets smak och doft på Systembolagets webbplats:

”Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, torkade jordgubbar, rökig mineral, körsbär, kanel, lingon, pomerans och vanilj. […] Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, torkade jordgubbar, rökig mineral, oregano, körsbär, pomerans och vanilj.

Det här vinet är ljust rött i färgen. Jag tyckte inte att det var så fylligt och det hade heller ingen lång eftersmak. Det hade inte så mycket smak av nånting, egentligen. Till kycklingen och potatisgratängen fungerade det utmärkt, men till ostarna vi intog senare, tre ganska smakrika sådana, stod det sig ganska slätt. Jag tyckte att vinet inte helt levde upp till vare sig prislapp eller förväntningar, men det fungerade bra som vin till en enklare måltid.

Toffelomdömet blir medel.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.