Ett inlägg om ett sicilianskt rödvin.

Ljust rött vin som inte helt levde upp till vare sig prislapp eller förväntningar.
I augusti följde ett par italienare med hem från Systembolaget. En av dem var det sicilianska rödvinet Benanti Etna Rosso 2018. Det sista året har en inte varit så bortskämd med att kunna prova nya sorter, så det var extra roligt att få med sig denna sicilianare till Main street. Igår togs flaskan ur vinskåpet, luftades och dracks till såväl middag som ostar.
Vinets fyllighet ligger nånstans mellan medel och fylligt, enligt Systembolaget. Det är gjort på två druvor, nerello mascalese och nerello cappuccio. Båda druvorna är typiska för Sicilien och trakterna runt vulkanen Etna, det vill säga på östra sidan av Sicilien.
Nerello mascalese sägs ha en något högre kvalitet. Det är en druva som mognar sent, men det är också en druva som troligen har odlats i flera tusen år. Den är besläktad med sangiovese.
Vinets alkoholhalt ligger på 13,5 procent. Det rekommenderas till rätter av lamm, nöt och vilt. Vi åt grillad kyckling och potatisgratäng, vilket fungerade utmärkt. Vinet ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment och jag lyckades få tag i en flaska på självaste säljstartdagen, den 24 augusti. Priset var 169 kronor.
Så här går det att läsa om vinets smak och doft på Systembolagets webbplats:
”Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, torkade jordgubbar, rökig mineral, körsbär, kanel, lingon, pomerans och vanilj. […] Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, torkade jordgubbar, rökig mineral, oregano, körsbär, pomerans och vanilj.
Det här vinet är ljust rött i färgen. Jag tyckte inte att det var så fylligt och det hade heller ingen lång eftersmak. Det hade inte så mycket smak av nånting, egentligen. Till kycklingen och potatisgratängen fungerade det utmärkt, men till ostarna vi intog senare, tre ganska smakrika sådana, stod det sig ganska slätt. Jag tyckte att vinet inte helt levde upp till vare sig prislapp eller förväntningar, men det fungerade bra som vin till en enklare måltid.
Toffelomdömet blir medel.
Livet är kort.