Tango i tabernaklet


Ett inlägg om litterär tango och tokiga tanter och gubbar på Österlen.


 

Karin Brunk Holmqvists bok Tango i tabernaklet

Ibland behöver jag läsa böcker som totalt sticker av från det jag vanligen läser. Alltså böcker som vare sig är spänningsromaner eller biografier, true crime eller facklitteratur. En gång för många år sen drabbades jag och min familj av en stor sorg i mitt liv. En kusin till min mamma tipsade oss lite senare, när vi var på väg ut ur sorgen, mot det nya normala, om Karin Brunk Holmqvists roliga böcker från Österlen. Det har blivit ett antal romaner om påhittade, lustiga karaktärer som befinner sig i 70+-åldern. Totalt har författaren skrivit cirka 15 såna här humoristiska böcker. Nu har jag läst ut den trettonde, Tango i tabernaklet, nätshoppad på årets bokrea.

Berättelsen utspelar sig i Brösarp kring grannarna Axel och Hedvig, Otto och Selma. Till den sömniga lilla orten kommer den färgsprakande Kerttu, som levt ett annorlunda liv. För att inte ledas ihjäl startar Kerttu olika små projekt samtidigt som hon engagerar sig i kyrkorådet. Hon planerar att starta tangokurser. I samband med att hon rustar sitt uthus för detta ändamål gör hon ett intressant fynd. Fyndet komplicerar saken eftersom det har försvunnit kollekt och en stor donation till kyrkan.

Medan 70+-arna gnabbas sinsemellan inom paren betraktar de Kerttu, som de kallar Biskopen. Kerttu försöker inte smälta in i samhället utan sticker helt klart ut på alla sätt och vis. Hon till och med dansar med folk på flyktinganläggningen! När hon sen ordnar tangokurs…

Alla karaktärer beskrivs av författaren med en varm glimt i ögat. Genom det de säger och gör skildras deras sätt att vara människor – med fel och brister – mycket träffande. Tyvärr är boken väldigt dåligt korrekturläst och jag hittar både korrekturfel och flera rena stavfel. Sånt drar ner mitt omdöme, men bara med en toffla. Jag får trots allt både skratta och glömma det tunga i verkligheten en stund.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.