Vin och mat på Granhof: Robert från Lännabruk och röding från fjällen


Ett inlägg om ett gott vin till en god middag.


 

Robert Lännabruk 2017

Robert var pärlande, torr och god i munnen.

Den lokala vinproducenten Länna Bruk Dryckeshandel har druvodlingar i Grekland, men producerar vinerna här i trakten, i Lännabruk. Att göra vin i stan, långt från odlingarna kallas urban winery, eller urbant vineri, alltså. Jag har provat ett par av deras röda viner, Johanna och Kristina. Igår fick jag äntligen prova ett av deras vita, Robert.

Robert är ett vin som normalt inte finns att köpa på Systembolaget utan måste beställas. En flaska kostar 129 kronor.

Alkoholhalten ligger på 13 procent, vilket är lite högt tycker jag, för ett vitt vin. Vinet är gjort på två druvor, chardonnay och cabernet sauvignon. Chardonnay ger smak av gröna äpplen och citrus. Det är för övrigt en champagnedruva. Cabernet sauvignon ger fruktiga, lite örtiga toner.

Vitt vin ska det vara till fisk och skaldjur och det var exakt vad jag åt till. Vinet var torrt, lite ungt och pärlande i munnen. Gröna äpplen och citrus var tydliga i såväl doft som smak. Vinet passade alldeles utmärkt till middagen på Granhof.

Annas snälla mamma bjöd nämligen mig med flera på trerätters på Granhof. Jag åt Toast Skagen, fjällröding och tiramisu. Förrättens bröd var kallt, men i övrigt fanns inget alls att klaga på. Fisken var underbart god och smälte i munnen. Jag hade inte tänkt ta dessert, men så var nån i sällskapet på. Och Annas snälla mamma berättade att hennes makes favoritdessert var tiramisu. Alltså blev det en sån till L:s ära.

Såväl vin som mat var mycket välsmakande. Granhof är ett trevligt och lugnt ställe i Luthagen. Människor som går dit äter och dricker gott. Även om det finns en bar är detta inte något festarställe, vilket ju passade bra igår. Linnedukar och levande ljus blev pricken över i.

Toffelomdömet för såväl vin som mat blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vin och mat på Granhof: Robert från Lännabruk och röding från fjällen

  1. Låter som ni ätit gott i gott sällskap ❤

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.