Ett rödvin: Raimonda Barbera d’Alba 2018


Ett inlägg om ett rött och gött vin.


 

Raimonda Barbera d'Alba 2018

Fruktigt och fylligt italienskt rödvin.

Det är svårt numera att hitta nyheter bland vinerna. Jag är ju en sucker för italienska viner och bara det snävar till det hela så här i pandemitider. Icke desto mindre fann jag häromsistens en italienare som jag nog inte har provat tidigare. Med mig hem i Dramaten formerly known as Roland följde en flaska Raimonda Barbera d’Alba 2018.

Det här vinet kostar 109 spänn flaskan. Alkoholhalten ligger på 14,5 procent, medan sockerhalten är låg, endast tre gram per liter.

Vinet är gjort på druvan barbera. Det är en blå druva som bland annat odlas i Italien, framför allt i Piemonte, och på Sicilien och Sardinien. Druvan ger fruktiga viner med hög syra. Systembolaget rekommenderar på sin webbplats vinet till rätter av lamm och nöt. Detta fylliga vin skulle även passa till vilt. Vi kör på vårt sedvanliga tilltugg, det vill säga smakrika ostar, såväl hårda som mjuka, kex samt röda druvor. Det gick alldeles utmärkt.

Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Fruktig, nyanserad smak med inslag av fat, mörka körsbär, kanel, björnbär, choklad, peppar och blåbär. […] Fruktig, nyanserad doft med inslag av fat, mörka körsbär, kanel, björnbär, choklad och blåbär.

Smaken är onekligen väldigt fruktig, men vinet är också härligt fylligt. Jag anar choklad i såväl doft som smak och även nåt mer, typ ett och annat mörkt bär.

För mig blev vinet fullkomligt när det var ljummet. I svalare temperatur når det inte riktigt upp till detta.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.