Ett bubbel: Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore 2019


Ett inlägg om ett italienskt bubbel.


 

Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore 2019

Bubbligt torr italienare.

Det var länge sen vi åt skaldjur tillsammans, Fästmön och jag. Igår på fredagen passade det bra eftersom vi var ensamma (min andra mänskliga sambo gillar inte skaldjur). Jag föredrar att dricka ett mousserande vin till just skaldjur. Rött vin går inte och vitt vin är jag inte så förtjust i. Medan jag stod för maten stod Anna för valet av bubbel. Det blev en flaska Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore 2019, som var nytt och oprövat för oss båda.

Astoriabubblet är torrt och har en hög fruktsyra. Alkoholhalten ligger på 11,5 procent. Sockerhalten är ganska hög, det vill säga nio gram per liter. På prislappen står det 120 kronor.


Vinet är gjort på druvan glera,
druvan som tidigare kallades prosecco. År 2009 blev det ju bestämt i Italien att det mousserande vinet ska kallas prosecco och druvan glera. Glera odlas främst i Italien, för övrigt.

Systembolaget rekommenderar Astoria till fisk och skaldjur och som sällskapsdryck. Vi följde alltså rekommendationen.

När det gäller smak och doft framgår följande på Systembolagets webbplats:

”Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, honungsmelon, citrus och kiwi. […] Fruktig, ungdomlig doft med inslag av päron, kiwi, honungsmelon och citrus.

Jag tyckte att vinet var fruktigt, men samtidigt torrt och gott. Päron och citrus kände jag tydligt i både smak och doft. För mig fungerade det alldeles utmärkt till såväl laxrulle som färska räkor och havskräftor.

Toffelomdömet blir det högsta. Det här bubblet dricker jag gärna igen.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.