Ett rött vin: Passitivo Primitivo 2018


Ett inlägg om en flytande, italiensk röding.


 

Passitivo Primitivo 2018

Lättsamt vin till bra pris.

Förra lördagen besökte jag snabbt (ja jag vill inte vistas bland främlingar alls, egentligen just nu) ett annat Systembolag än mitt vanliga medan mina sambor var på andra ärenden. Fyra flytande, italienska rödingar följde med hem från Systemet. En av dessa korkade jag upp igår kväll, dock inte till middagen (även den italiensk). Till ostassietten senare på kvällen tog vi var sitt glas Passitivo Primitivo av årgång 2018 (Systembolaget marknadsför endast årgång 2019 på sin webbplats, märkligt nog.)

Det här vinet är ganska enkelt och gjort på druvan primitivo. Druvan är vanlig i Italien, främst i de södra delarna. (I Kalifornien kallas druvan Zinfandel…) Primitivo ger fruktiga och rätt starka viner. Just det här vinet har en alkoholhalt på 14 procent och en sockerhalt på 8 gram per liter. Priset för en flaska är endast 99 kronor.

Vinet är fylligt och strävt och har en hög fruktsyra. Systembolaget rekommenderar vinet till rätter av lamm- elller nötkött, kanske grillat och smakrika grytor också. Vi åt ett antal ostar till vinet – två av blåmögeltyp, tre hårdare varav en extra lagrad cheddar samt lite dessertost med pepparrotssmak.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, örter, vanilj, jordgubbar och choklad. […] Fruktig doft med inslag av fat, mörka körsbär, örter, skogshallon och vanilj.

Vinet kändes strävt direkt i gommen. Väldigt tydligt var de röda bären i både smak och doft. En aning choklad noterade jag även i smaken. Vinet fungerade bra till de väldigt smakrika ostarna. Det här är ett lättsamt vin till ett bra pris.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.