Fredag kväll den 28 augusti och lördagen den 29 augusti 2020: Skaldjurshelg


 



Kära dagbok…

Plast-is på tummen

En apelsinklyfta och en rosa elefant stoppade det onda på tummen.

Den här helgen går helt klart i skaldjurstecken. Skaldjur är nåt vi kan äta båda två och sånt som vi gillar. Tror vi. Vi lär oss en del under skaldjursresans gång. Igår var det premiär för oss att äta musslor på Bierhuis. Jag bokade bord ganska sent och när Fästmön hade fixat skaldjur till lördagen (idag) passade jag på att skada min tumme när jag skulle packa upp och sen ge katterna mat. Som tur är har vi plast-is i frysen. Anna tipsade nämligen om is på det onda och plast-is i form av en orange apelsinklyfta och en rosa elefant gjorde faktiskt susen. Jag överlevde och tummen slutade göra ont efter nån halvtimme. 

Klockan 17.30 infann vi oss på Bierhuis. Vi fick ett vippigt och trist litet bord intill autostradan till toaletten och baren, men okejrå, jag hade bokat sent. Efter två minuter såg jag att det ösregnade utanför, så vi var i alla fall glada att vi hade bokat inomhus. Vi valde att dela på ett kilo musslor kokta i vitlök och persilja. Till det fick vi pommes och majonnäs. Var sin öl drack vi. Till dessert intog vi kaffe samt belgisk våffla med hallonsorbet, grädde och vit choklad.

Låt mig säga så här: musslor har vi nu provat. Det äter vi troligen aldrig mer. Vi mådde ganska illa samtidigt som jag inte blev riktigt mätt. Illamåendet har kommit och gått även idag. Jag fullkomligt stinker vitlök dessutom trots att det snart har gått ett dygn sen jag åt musslorna. Den belgiska våfflan smakade ingenting, inte ens sött. Det var som att tugga på skumgummi. Sorbeten var också smaklös, den vita chokladen kände jag inte alls. Ölen var god liksom kaffet på maten. Notan slutade på 672 spänn.


Vi gick hem och sjönk ner i våra fåtöljer.
Vi kollade andra avsnittet av veckans Morden på Sandhamn. Jag höll mig med nöd och näppe vaken för att se kvällens Agatha Christie-film på TV. Citrus var desto piggare.

Citrus tittar på TV

Citrus tyckte att Agatha Christie-filmen på TV var spännande.

∼ ♦ ∼

Boken Majken Minröjare och kaffe på sängen

Start på veckans första lediga dag.

Lite sovmorgon blev det allt idag. När katterna hade fått frukost blev det som vanligt läsning och kaffe på sängen. Efter den mörka boken jag läste ut igår läser jag nu en roman med roliga typer i. Lite allvar är det förstås också, men mest trams och skoj som det brukar vara i Karin Brunk Holmqvists böcker. Tur att de finns så att en kan väga upp det tunga med lite humor.

Tanken var att jag skulle dammsuga idag innan vi stack ut på ärenden. Det orkade jag inte, varken före eller efter. Men jag trodde det och eftersom jag trodde det tyckte jag att det var OK att få pälsbeklätt herrbesök i sovrummet. Nu höll sig lille herrn mest på sin egen sovrumsfilt. Han spann och hade det så mysigt medan mammorna gosade med honom, pratade med bebisröster och fotade. Snacka om gosplutt!

 

Svenska signalkräftor i hinkar i kylen

Kräftorna stod kvar i kylen.

När jag hade tömt kattpottorna på skit i morse, passade jag på att fylla på sand. Sista kartongen sand gick åt, men i morrn ska vi få skjuts till storhandling av Annas snälla mamma, tack och lov. Jag slog henne en pling mitt i äppelmoskoket. Vilken energi… Både Anna och jag är jättetrötta just nu. Min hjärtklappning kommer och går och jag har haft ont på vänster sida, nära armhålan. Ibland kallsvettas jag och händer och läppar liksom domnar. Jättebra då att avboka ett viktigt möte för mig och Anna, men vi var överens om att göra det eftersom vi inte kände oss nöjda med telefonmöte. Nu ska Anna se om det  finns andra möjligheter via sina kontakter.

Vi kom i alla fall iväg upp på stan en sväng. Innan vi gick kollade jag status i kylen: jodå, de två hinkarna med var sitt halvkilos svenska signalkräftor stod kvar. Det småregnade och var riktigt höstväder. Vi hade några olika ärenden. För min del handlade det främst om att kolla efter en höstjacka. Nånstans mitt i bjöd jag oss på räkmackor på Landings så att vi skulle orka trampa vidare.

Vi kom hem med det vi hade tänkt oss och lite till. Anna köpte oss hummergafflar som vi faktiskt ska prova i kväll på kräftorna. Jag köpte oss en påse grejs på Rituals. Men bäst av allt… Jag hittade en höstjacka! Det blev en svart lättviktsanorak med luva på Stadium för ungefär 400 pix. Lagom pris, tycker jag. Men jag hade synpunkter på att kassapersonalen krävde att jag skulle godkänna kundvillkoren – när kassapersonalen själv inte visste vad kundvillkoren innebar eller fanns att läsa. (Jag kan ju liksom inte stå och läsa i kassakön, liksom.)

Lättviktsanorak med luva

Till kyligare dagar.

∼ ♦ ∼

Det börjar bli dags att duka fram till kräftfest…

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Film, Krämpor, Mat, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fredag kväll den 28 augusti och lördagen den 29 augusti 2020: Skaldjurshelg

  1. Kräftor låter gott, musslor går bort för mig 🙂

    Johanna med familj fiskade upp 125 kräftor häromdan, hoppas få en smakbit där 🙂

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.