En liter rött: Grandicone Appassimento


Ett inlägg om ett appassimentovin.


 

Grandicone Appassimento

Mycket vin för lite pengar!

Sortimentet av röda, italienska viner på det Systembolaget som ligger närmast mig är väl inte så jättestort. Inte heller går jag dit lika ofta som tidigare och när jag gör det är det inte alltid att jag har rödvin i fokus. För ett tag sen hittade jag ett appassimento-vin som fick följa med hem. Appassimentometoden innebär att vinet är gjort på torkade druvor. Detta sägs ge en intensiv smak och fyllighet.

Grandicone Appassimento säljs på literflaska. För en sån betalar köparen precis under hundringen, det vill säga 99 spänn. Vinet är ekologiskt. Det har en alkoholhalt på hela 15 procent.

Vinkompassen rekommenderar vinet till fågel, fläsk, nöt, lamm och ost. Vinklubben tycker att vinet ska drickas till nöt, pizza eller pasta. Här serverades som vanligt ost, två sorters hårdost (cheddar och gruyère), en grönmögelost (S:t Agur) och två dessertostar med smak av pepparrot respektive fyra sorters peppar.

Så här skriver Svenska Dagbladet i en recension av vinet om dess smak:

”Inslag av mörka bär, plommon, körsbär, vanilj och fat.

Vinguiden har lite utförligare på sin webbplats om vinets doft och smak:

”Kraftfull doft av mörka mogna frukter och bär så som plommon, fikon, russin, med inslag av söt kryddighet. […] Smakrikt vin med toner av torkad frukt, fat och söt kryddighet.

Jag drack endast ett glas av vinet, men föll genast för det. Det är smakrikt och fylligt. Doftinslagen av mörka frukter och bär samt kryddor är tydlig. I smaken noterade jag främst mörka bär och en aning vanilj.

Toffelomdömet blir det högsta, för här får köparen mycket vin för lite pengar. Jag vill prova mer av vinet till andra maträtter, framför allt pasta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En liter rött: Grandicone Appassimento

  1. uppsalaewa skriver:

    Värt att prova!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.