Första måndagskvällen i juni och tisdagen den 2 juni 2020: Främlingar och på väg ut i samhället


 Kära dagbok…

Citrus på en köksstol på balkongen

En köksstol för Citrus på balkongen.

Strålande härligt väder var det igår och även idag vaknade jag till en klarblå himmel. Det blev en liten nypa luft för mig igår eftersom jag gick och handlade tillsammans med Fästmön efter avslutad arbetsdag. Magen kändes tack och lov bättre framåt kvällen. Kvällen i övrigt blev ganska seg. Om jag hade orkat skulle jag ha tagit en kvällspromenad, men orken var noll och lust att gå ensam ville jag inte – Anna hade ju varit ut en sväng på eftermiddagen medan jag jobbade klart. Jag hade heller ingen lust att sitta på balkongen, utan det blev fåtöljhäng framför TV-program som ingen av oss egentligen tittade på – vi satt med våra mobiler i händerna. 

Citrus sov en stund med oss på soffan inomhus, men framåt kvällningen ville hon ut på balkongen för att jaga insekter. Lämpligt nog stod där en köksstol som Anna hade tagit ut för att rätta till en persienn. Där satte sig Citrus och nådde precis över fönsterkanten för att se ut om hon stod på bakbenen.

Lucifer och Citrus trängs i köksfönstret

Trängsel på första fågelskpdarparkett när Lucifer och Citrus sitter där samtidigt. Bilden tog jag i morse vid frukosten.

Katternas favoritplats just nu är emellertid köksfönstret. Anledningen är troligen att en talgoxfamilj har sitt bo nånstans till höger om fönstret. De små katthuvudena far fram och tillbaka med fåglarnas flykt genom luften. Vi har en liten springa i fönstrets nederkant öppen. Katterna kan absolut inte fånga nån fågel och förhoppningsvis är de inte starka nog att få upp fönstret heller. Men lite observant får en vara. Vi stänger alltid fönstret om vi ska gå hemifrån och om nätterna.

Vi får se hur det blir med fågelskådningen de kommande dagarna. Tyvärr ska vi ha hantverkare skenande hos oss i dagarna tre från i morrn. För att justera ventilationen ska dessa ha tillgång till lägenheten mellan 7.30 och 15.30 onsdag – fredag. Jag jobbar ju hemifrån vilket innebär att jag är uppe och klädd tidigt och även kan se till att de håller ytterdörren stängd så katterna inte smiter ut. Men ändå. Inte så lätt med koncentrationen om det är okänt folk i hemmet. Att det är jobbigt med främlingar som springer in och ut tycker vi nog allihopa. Katterna är framför allt inte så förtjusta i män som de inte känner igen och Anna, som har sovmorgon alla tre dagarna, tycker nog inte heller att det är så kul. Hantverkarna ska bland annat in i badrummet, men även i köket och i smatten mellan Djungelrummet och Pojkrummet ska de in och greja med ventilationen.

Själv är jag mest asförbannad på de ”hantverkare” som härjar utanför om nätterna. I natt började oljudet klockan två. Minst en timme lät det som om ett gäng gubbar kastade containrar fram och tillbaka. I pauserna skrek de till varandra, för gissningsvis blir man hörselskadad när man slänger containrar omkring sig. (Hörselskadade har ofta en tendens att tala högre, ibland nästan skrika, än personer med normal hörsel.) Det här är långt ifrån OK att leva rövare om nätterna och om jag visste vem, vad och varför skulle jag framföra ljudliga protester. Det var uppenbarligen folk som jobbade och inga fylltrattar på väg hem från krogen.

Bitmoji Tofflan slår på trumman Wake up

Ljudliga protester…

∼ ♦ ∼

Den här tisdagen fanns  inget ovanligt på jobbagendan: Zoom-möten och diverse textgranskningar och uppdateringar. Jag kunde konstatera att vi pratade päron och äpplen och att jag uppfattades som Den besvärliga. Det är väldigt tröttsamt, när det faktiskt finns nedtecknat vad och hur. Det blev bara en kort lunchpromenad ner till soprummet idag eftersom jag ska flexa ut lite tidigare. I stället passade jag på att skriva några rader här på lunchen. På seneftermiddagen har jag bokat tid till Gymnasisten och mig själv hos min frisör. Jag ska alltså gå genom stan upp till Drottninggatan. Det känns som 100 år sen jag sist gick där. På vägen ska jag försöka våga mig på ett ärende in i en butik. Jag känner mig inte bekväm med det, men jag måste börja ta mig ut lite mer hemifrån. Från och med måndag nästa vecka ska vi också vara mer på jobbet, enligt ett rektorsbeslut. Vi har diskuterat detta inom enheten och vi har bestämt att vi fortsätter som överenskommet. Det är lite svårt att våga sig ut mer i samhället när antalet covid-19-fall faktiskt ökar i Uppsala. Framför allt käns det motsägelsefullt.

Lucifer i köksfönstret

Lucifer tycker inte om att mammisen ger sig ut mer i samhället när antalet covid-19 fall ökar i Uppsala.

∼ ♦ ∼

I kväll äter vi middag med Gymnasisten efter att vi har blivit klippta han och jag. Anna och jag ser senare den avslutande delen av Den gula hästenInnan dess ska jag plocka undan så att hantverkarna når ventilationsdonen. I övrigt har jag tömt kattpottorna och fyllt på med sand. (Mitt spännande liv är som en jävla parentes just nu.) Anna är ledig idag och tog cykeln till Slottet. Det gjorde hon helt rätt i!

Citrus på rygg på köksgolvet

Vi har så spännande liv, Citrus och jag.

∼ ♦ ∼

Dagens fundering går kring det engagemang folk visar när såväl drevet går (de enda som vet allt är de inblandade) och den uppslutning som exploderar i vissa sammanhang trots avstånd rent fysiskt eller teoretiskt. Jag känner mig genomledsen när jag noterar bristen på omtanke och solidaritet när det gäller den nära kretsen.

∼ ♦ ∼


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Dagbok, Diskutabelt, Jobb, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.