Ett bubbligt vin: True Colours Cava Brut


Ett inlägg om en cava.


 

True Colours Cava Brut Miss Inga

Fredagens cavaflaska i Miss Inga-editionen.

Det händer att jag då och då dricker viner som varken är röda eller italienska, men det händer inte så ofta. Vita viner är inte direkt min passion. Ska jag dricka vitt föredrar jag ett friskt och bubbligt vin. Det behöver inte vara champagne, ofta är det prosecco och då och då cava.

En cava som jag har återvänt till några gånger är True Colours Cava Brut. Första gången jag drack vinet var på Fästmöns 50-årsdag. Senaste gången var i fredags. Den som kan räkna torde inse att jag gillar den här cavan.

Cava görs på samma sätt som champagne, det vill säga det jäser andra gången på flaska. Men cava får tillverkas i flera delar av Spanien medan champagne endast får göras i vindistriktet Champagne i norra Frankrike. En annan skillnad som rör tillverkningen är vilka druvor som är tillåtna.

True Colours är en brut, nåt som säger hur mycket restsocker det finns i vinet. Mellan sex och 15 gram restsocker per liter är tillåtet för en brut. Denna cavas restsockerhalt är nio gram per liter. Alkoholhalten ligger på 12 procent. På prislappen står det 99 kronor. Passande ätbart till den här cavan är fisk och skaldjur. Vi åt räkor och havskräftor. True Colours funkar också som apéritif (= fördrink, aptitretare).

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, gråpäron och citrus. […] Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, kex, citrus och gummi.

Doften av citrus och äpple kände jag tydligt, liksom även i smak. I smaken framträdde päron mer. Cavan smakade riktigt friskt och läskande och passar ju bara utmärkt en varm dag.

Toffelomdömet blir det högsta. Detta bubbliga vin är helt klart prisvärt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.