Onsdag kväll den 27 maj och torsdagen den 28 maj 2020: Effektivt inomhus och utomhus


 Kära dagbok…

Anna putsar insidan av den inglasade balkongen

Insidesputserskan.

Alltför ofta kan par, som flyttar ihop i vuxen ålder, störa sig på olikheter. Typ… ”Du har så mycket grejor!” eller ”Du plockar aldrig undan efter dig!” Men igår slog det mig vilket team det kan bli när en samarbetar. Då går många saker snabbare att genomföra. Gårdagens fönsterputs var en sådan ”sak”. Eller vi putsade inte alla våra fönster utan glasen på vår inglasade balkong. Uppdelningen/fördelningen av arbetet var enkel: jag gjorde utsidan, för jag har inte svindel, och Fästmön tog insidan. Sen hjälpte regnet till lite på utsidan också. Du kanske undrar, kära dagbok, varför vi putsade vår inglasade balkong så där helt apropå? Jodå, förutom att glasen blir väldigt skitiga varje vår och sommar av träden utanför så skulle vi få besök av hantverkare i morse. Hantverkare, som skulle montera upp persienner åt oss på balkongen så att vi kan sitta där ute i sommar utan att koka alltför mycket. Vi har ju tre katter och av den anledningen kan vi inte ha glasen öppna – om vi inte stänger in katterna i lägenheten. Och det känns inte riktigt… snällt. Persiennkillen passade tiden och jobbade snabbt och effektivt utan större inblandning av oss.

Persiennuppsättning på balkongen

Snabbt och effektivt arbetade persiennkillen.

 

Det var inte bara glasputs på balkongen vi hann med igår. Vi var också rätt ”effektiva” vad gäller litteratur. Båda två läste vi ut var sin bok – vi var på slutet i våra böcker, så det gick snabbt. Jag har nu bytt från Björns minnen till Mons Palmaserie, del två. Verklighet mot fiktion, alltså. Fast kanske inte helt och hållet – Mons Kallentoft, bördig från mina hemtrakter, är numera bosatt i Palma. Jag fick hjälp av Citrus att visa upp bokbytet.

Citrus och böckerna De drabbade och Hör mig viska

Bokbyte från Björns minnen till Mons Palma.

Till Rebecka Martinsson gjorde vi oss var sin härlig osttallrik med vin och druvor (till mig), vin och päron (till Anna). Jag skar upp så mycket ost att vi faktiskt fick lägga tillbaka två bitar cheddar i kylen. Men gott var det!

Osttallrik druvor vin och boken Hör mig viska

Onsdagsfest.

∼ ♦ ∼

Ljuslila syren

Syrenerna blommar här just nu.

Nu ska jag bekänna att jag inte har känt mig 100 procent frisk de senaste dagarna. I början av veckan hade jag hosta och irritation i halsen. Det gick över på två dar för att ersättas av klåda i näsan. Igår kände jag mig säker på att jag skulle bli förkyld – jag var täppt. Idag mår jag rätt bra igen. Jag tror faktiskt inte det handlar om nåt helvetesvirus – vill inte tro det, i alla fall – utan snarare om att det faktiskt är vår nu och kan vara lite allergi. All blomning går fort för tillfället och när en är lite ute drabbas en av allt som flyger omkring. Sen är jag hemma och inomhus ganska mycket och här är det fullt av katthår, kattmjäll, damm etc som vi inte blir av med genom vanlig veckostädning. Det enda som har besvärat mig idag i krämpväg är en finne (!) som har satt sig på vänstra sidan av näsroten, just där glasögonen vilar på ena sidan. Med hörlurar på trycks glasögonen mot näsan på ett oskönt sätt. (Nej, ingen bild.)

∼ ♦ ∼

Citrus och Lucifer i köksfönstret

Tisslingarna samsades i köksfönstret idag. En stund, i alla fall.

Det blev en ganska varm och skön dag idag, men jag satt ju klistrad vid datorn för att jobba. Framåt eftermiddagen mulnade det på lite. Mötet med chefen flyttades till i morgon eftersom jag inte visste i förväg hur mycket persiennkillen skulle låta. Han lät typ ingenting… Däremot har en granne ägnat flera dar åt att slipa. Det är ett jävligt enerverande, entonigt ljud. Slipoljudet avlöstes av en motorgräsklippare på gården efter lunch. Anna stack iväg till Slottet med Slottsfrun när persiennkillen var klar. Jag var rätt effektiv det lockande, fina vädret till trots, för före klockan åtta i morse hade jag och en kollega jobbat färdigt med en text som vi därför kunde leverera flera dar i förväg. På eftermiddagen deltog jag i ett Zoom-möte. Jag höll på att avvika direkt eftersom det dök upp ett rött skynke, men så bestämde jag mig för att bita ihop och stå ut. Och om en ”mjoootar” såväl ljud som bild kan en faktiskt uttrycka sitt missnöje utan att nån annan i mötet störs eller irriteras.

Tisslingarna var väl sisådär imponerade av persiennerna på balkongen. De föredrog köksfönstret, luftdraget där och fåglarna som flög förbi på gården. De samsades där båda två – en stund. Sen intog Lucifer sin herre-på-täppan-plats på klätterställningen på balkongen, så att lilla Citrus fick lugn och ro i köket. Vi drog upp persiennerna vid klätterställningen för att katterna ska kunna titta ut. Lucifer brydde sig inte ett smack om vare sig fåglar, persiennsnören eller slipande grannar – som synes nedan.

Herreman på täppan Lucifer

Herreman på täppan.

∼ ♦ ∼

I kväll stod det fiskbullar på menyn. På TV-menyn står den avslutande delen av Rebecka Martinsson. Jag tror faktiskt att vi slipper se Sascha Zacharias som Rebecka på ett tag, för nu är säsongen avslutad och vem vet om det kommer fler. Sen föredrog jag nog ursprungsskådespelaren Ida Engvoll i titelrollen. Det är inte smart att byta skådespelare i titelroller, tycker jag.

Fiskbullar i hummersås ris ärtor blomkål tomater

Fiskbullar i hummersås stod på menyn idag.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Jobb, Krämpor, Mat, Personligt, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Onsdag kväll den 27 maj och torsdagen den 28 maj 2020: Effektivt inomhus och utomhus

 1. Inglasat är ju praktiskt, man kan öppna om man vill, samtidigt om man har små söta kissar så måste man ta hänsyn till dom, så persienner var väl en jättebra idé att komplettetera med.

  jag har fixat min balle igår/idag, den är en helt vanlig utebalkong. Har funderat på att investera i en markis, men, parasollet har funkat bra så jag avvaktar nog med det.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Jag har aldrig haft inglasad balle tidigare, men nu är det väldigt bra när vi bor mitt i stan och intill järnvägen. Glasen stänger ute ljud och även de stora duvorna som härjar i träden utanför. Sen känns det lite jobbigt att vi inte kan öppna på grund av katterna. Med persiennerna kan vi nu i alla fall stänga ute den värsta hettan så att vi faktiskt kan sitta där ute i sommar. Där jag bodde förut hade jag stark eftermiddags- och kvällssol och efter några år köpte jag markis. Det blev toppen! I Slottsträdgården har vi ett parasoll som flyttas efters solen – alla vill ju inte stekas. 😛 Det är också praktiskt.

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.