Torsdag kväll den 28 maj och min namnsdag 2020: Jag lär mig i alla fall nåt nytt varje dag! sa hon och köpte cava


 Kära dagbok…

Namnsdagsselfie

Kaffeskål från kärringen på namnsdagen! Nej, jag ser fan inte klok ut.

Idag är det faktiskt min namnsdag. Jaa, Jeannette är mitt förstanamn och det var det jag skulle kallas ursprungligen. Sen blev mitt andranamn mitt tilltalsnamn. Att ha tre ovanliga förnamn (jag har ett -dotternamn också) samt ett rätt ovanligt efternamn var aldrig roligt när en var barn. Men sen växer en upp och ens namn blir ju ens identitet. En liksom förlikar sig. Nu tycker jag att det är bra att jag inte är nån Jeannette, i alla fall. Det låter så flickigt och jag har, som du vet, kära dagbok, aldrig varit särskilt flickig. (Numera är jag mest kärring, för övrigt.) Det namn jag kallas är ett gammalt släktnamn, jag tror att min namne var mamma till min farfars far och hans bror. Jag är rätt stolt över det.

Likväl har jag namnsdag idag och dagen till ära bjuder jag på en selfie. Min mamma var den sista som firade mig på namnsdagen, idag är det nog ingen som firar nåns namnsdag. Sista gången mamma kom ihåg mig på dan skickade hon ett roligt kort med en cyklande kossa. Hon hade humor, min mamma. Ibland var hennes humor rolig, ibland var den ärligt talat rätt elak. Till Jeannette-dagen 2016 var den rolig. Och ja. Självklart saknar jag att det inte dimper ner nåt namnsdagskort i brevinkastet idag. Men det är inte bara namnsdagar som inte längre firas, det är nästan ingen som skickar kort via post längre. Lite… sorgligt, tycker jag. Ett kort med några rader skulle i alla fall göra mig lite glad.

∼ ♦ ∼

Gårdagskvällen blev lite seg, men vi åt våra fiskbullar, kollade på Rebecka Martinsson och hyfsade vinflaskan, som öppnades förra helgen, till var sin osttallrik. Jag läste och lyckades lösa mitt tredje svåra sudoko i en korsordsbilaga samt spelade lite Nya Quizkampenmatcher. Ibland känner jag mig så smart, ibland känner jag mig så korkad. Jag lär mig i alla fall alltid nåt nytt varje dag. Mer spännande än så blev det inte.

∼ ♦ ∼

I morse vaknade jag som vanligt före mobillarmet. Jag hann både tömma kattpottorna och prata några ord med Fästmön innan hon cyklade till jobbet. Namnsdagsgratulanterna var inte precis ivriga…

Lucifer sover på klätterställningen på balkongen närbild

Låt mig va! sa Lucifer.

Jag fick knappt ens sätta mig och jobba, för trots att det var min namnsdag idag måste jag ju jobba.

Mini i skrivbordsstolen

Skrivbordsstolen är MIN! sa Mini.


Det var bara lilla ”Cittran” 
som var sällskaplig i morse och ”pratade” en stund med mig medan jag åt frukost.

Citrus i köksfönstret

Citrus var i alla fall lite sällskaplig i morse.

 

Jordgubbar citroner björnbär och blåbär

Exempel på sånt jag försöker blocka helvetesvirus med.

Idag stod bland annat några Zoom-möten på agendan. Jag hade lite avrapportering att göra samt en del textgranskning och redigering. Mellan varven tvättade jag. Tvättmaskinen i badrummet gjorde grovjobbet och att hänga tvätten på torkställningar blev utmärkta småpauser för mig och mina värkande ben. Jag kände av hals och näsa, men eftersom jag gör det mest i vissa rum här hemma tolkar jag det som allergi och inte helvetesvirus. Det senare försöker jag blocka med C-vitamin i olika former – allt från brustabletter till bär.

Nån lunchpromenad till parken eller längs med ån blev det inte. I stället styrde jag stegen till Korgtassen för att inhandla livsmedel och hygienartiklar. Det går åt mer sånt när en jobbar hemifrån. Kaffet är till exempel alltid på väg att ta slut liksom toapapper och tvål. Sen inser jag att jag behöver äta nåt när det är lunch även om jag inte rör mig så mycket och trots att jag äter middag på kvällen. Och vi kan faktiskt inte ta hemkörning jämt, det får räcka med en gång i månaden, ungefär. Därför fick jag köra hem varorna själv idag på lunchen i Dramaten formerly known as Roland. Eftersom jag ändå hade sällskap passade jag på att släpa med mig pantflaskor som värsta kärringen (se bilden överst i inlägget!) På vägen ut träffade jag en riktig frankofil som jag jobbade mycket bra tillsammans med i ett annat arbetsliv. Vi lovade varandra lunch i höst när corona förhoppningsvis är lite mindre på tapeten.

Dramaten formerly known as Roland

Dramaten formerly known as Roland.

I kväll blir det skaldjur, som vanligt en fredag. Som ovanligt blir det cava till dem, inte prosecco. Ursprungligen hade jag tänkt att vi skulle nöja oss med vitingen som legat på kylning ett tag. (Vi har druckit en tidigare årgång av det vinet.) Sen kom jag på att det ju faktiskt är min namnsdag idag och då skadar det inte med lite bubbel (som vi också har druckit tidigare årgångar av).

Cava True Colors miss Inga o paket med havskräftor och räkor

Bubbel och skaldjur till middag i kväll.


Vår fredagskväll avslutas gissningsvis i fåtöljerna
framför Tyst vittne. Sen blir det sovdags eftersom en ska upp tidigt och jobba på jobbet och den andra ska åka till Slottsträdgården och jobba med gräset och annat. Framåt eftermiddagen i morrn tänder vi troligen grillen i Slottsträdgården. Så nog behöver vi sova lite innan dess…

Lucifer sover ihoprullad på klätterställningen på balkongen

Vi behöver sova lite innan morgondagen, det tycker även Lucifer som tyvärr inte får följa med till Slottsträdgården.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Familj, Jobb, Krämpor, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Torsdag kväll den 28 maj och min namnsdag 2020: Jag lär mig i alla fall nåt nytt varje dag! sa hon och köpte cava

 1. Grattis på namnsdagen! 🙂

  Gilla

 2. Uppsalaewa skriver:

  Grattis på din namnsdag. Jag har namnsdag på julaftonen. Dessutom på min födelsedag och föräldrarna gav mig också ett namn för att jag skulle få en egen namnsdag. Tjohej! Namnet fanns inte i almanackan och när det hamnade där blev det på samma dag som min födelsedag. Vissa har tur! Nu firar vi inte namnsdagar, knappast ens födelsedagar längre.
  Hälsningar från Ewa Iréne Elisabet

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Nämen Ewa, stackare!!! Min mamma och jag hade bara en namnsdag var förut, trots att jag har tre förnamn och mamma två. Men pappa, minsann, hade TRE namnsdagar. Det skulle firas med bakelse och nåt litet paket, minsann. Min huvudnamnsdag är den 4 juli – en vecka före mammas födelsedag, När hon var barn tyckte hon att det var så tråkigt att fylla mitt i sommaren, för det blev inte nåt stort firande då.
   Men Irene är väl i augusti och Elisabet i november??? Lite bakelser eller så är inte fel då! Kolla almanackan och tipsa B! 😛

   Gilla

   • uppsalaewa skriver:

    Nu har jag grundligt kollat Irenes namnsdag. Den är den 5 april. Det visste jag inte utan det jag refererade till var att stackars Irene inte alls hade någon namnsdag förrän Lennart Hyland ”lottade” ut namnsdagslösa i något TV-program. Senare tycks Irene ha hamnat i almanackan ”på riktigt”. Eva den 24 dec, Elisabet den 19 november och NU ska Irene firas den 5 april. Skämt åsido firar vi aldrig namnsdagar. Du firade ordentligt med skaldjur och cava – än en gång GRATTIS!

    Gilla

   • Tofflan skriver:

    Och jag som var säker på att Irene hade namnsdag i augusti. Nåja, nu har du nåt att fira i april också, för en behöver inte göra så stor grej av det, en plockad vild blomma räcker bra. Jag fick ovanligt många grattis igår på namnsdagen, men det var för att jag berättade om den. 😛

    Gilla

 3. Gratis på namnsdagen, fina Tofflan! Låter gott med skaldjur och Cava. Själv gläder jag mig åt att snart gå till sängs, givetvis med en bok 😉 Försök att få egentid med maken misslyckas alltid när minstingen är uppe, och när hon somnat har jag det också…Så roligt är det här på fredagar. Men, idag är jag även glad att jag ska fortsätta med min nuvarande blogg, så det är en extra bra fredag. Kram!

  Gillad av 1 person

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.