Recension: Nästa! : en läkarroman


Ett recenserande inlägg.Nina Lykkes bok Nästa! : en läkarromanTidigare i april blev jag kontaktad av en representant från Wahlström & Widstrand 
med en förfrågan om jag ville läsa och recensera Nina Lykkes senast utgivna bok på svenska, Nästa! : en läkarroman. Det passar väldigt bra just nu eftersom tillvaron inte längre omfattar så mycket liv och aktivitet utanför hemmet. Som många andra jobbar jag hemifrån, men enbart vardagar dagtid. Kvällarna försöker jag fylla med vettiga saker som att läsa ännu fler böcker än jag redan gör. Det som också fick mig att nappa är att jag gillade Nina Lykkes förra bok väldigt mycket och att det känns bra att läsa en annan typ av böcker (relationsromaner) än den genre jag vanligen väljer att läsa (kriminalromaner). Tack till förlaget!

Husläkaren Elin bor sen ett tag i hemlighet på sitt läkarrum på jobbet efter att ha lämnat sin man Aksel. Bakgrunden är att Elin, via sociala medier, fått kontakt med en gammal pojkvän, Bjørn. Kontakten och mötena med Bjørn liksom det faktum att Aksel får ihop det med grannen och Elins väninna Gro gör att Elin lämnar hemmet. Berättelsen börjar lite bakåt i tiden och fram till nutid. Under 20 år har Elin jobbat som doktor och tagit emot patienter med olika krämpor, undersökt dem och gett dem råd. Som jag uppfattar det har Elin väldigt svårt att lämna sin läkarroll även när hon är privat. Dessutom lever hon inte direkt såsom hon lär. Ganska snart står det till exempel klart att hon dricker för mycket.

Elin är en lyssnare och genom hennes lyssnande och övriga inblandades samtal med henne växer berättelsen fram. Själv har inte så många som lyssnar på henne, möjligen fejkskelettet Tore. Bilden av Elin förändras under läsningens gång. Här skildras ganska närgånget flera olika relationer, mellan de inblandade paren men också mellan Elin och hennes mamma. Det som gör att skildringarna känns så äkta är att författaren inte väjer för att ta med även det futtiga, det lite löjliga beteendet som vuxna människor får när de inte riktigt klarar av att vara vuxna. Samtidigt låter författaren mig som läsare reflektera själv över detta. Eftersom jag är en sån som inte gillar pekpinnar tilltalar det mig mycket. Träffande nog känns dessutom många situationer jobbigt bekanta. Relationer är minsann inga enkla grejor.

Boken är välskriven och här finns varken stavfel, korrekturfel eller några grammatiska fel. Dessutom håller berättelsen fullt ut och karaktärer och dialoger är trovärdiga. Kapitlen är ganska långa, men boken är annars föredömligt lagom i sitt omfång – strax över 220 sidor.

Toffelomdömet kan inte bli annat än det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

Tidigare läst av Nina Lykke:

Nej och åter nej

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt, Sociala medier och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Recension: Nästa! : en läkarroman

  1. Mösstanten skriver:

    Det här ser lovande ut. Jag läste Nej och åter nej med stor behållning och denna vill jag också läsa.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.