Ett rödvin: Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2016


Ett inlägg om ett rött, gött och italienskt vin.


 

Vin Col d'Orcia Rosso di Montalcino 2016 och två glas

Rött, gött, italienskt och ekologiskt.

Fredagsmys kan se olika ut, konstaterade jag i ett tidigare inlägg. Myset i sig behöver inte automatiskt medföra att en stoppar nåt i sin mun, men ganska ofta gör det det. Sistförlidna fredagskväll blev jag inte sugen på vin förrän ganska sent. Jag ville bara ha nåt litet till och hittade en yttepytte påse salta chips i skafferiet. Till chipsen öppnade jag ett vin som nog borde ha konsumerats till en finare middag. Nu blev det chips jag tog ett glas Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2016 till. (Fästmön fick förstås också ett glas av vinet.)

Det här ekologiska vinet kommer från Toscana och är gjort på druvan sangiovese. Det är en klassisk italiensk rödvinsdruva. Vinet är klassat av Systembolaget som ganska fylligt och strävt. Nöt och lamm rekommenderas att förtära till vinet.

Vinet har en alkoholhalt på 14 procent. Sockerhalten är mindre än tre gram per liter. Vinet har en vacker mörkröd färg. Prislappen säger 149 kronor.

På Systembolagets webbplats kan en läsa så här om vinets smak och doft:

”Kryddig, utvecklad, nyanserad smak med inslag av fat, torkade körsbär, nypon, nougat, sandelträ, tobak och pomerans. […] Kryddig, utvecklad, nyanserad doft med inslag av fat, torkade körsbär, nypon, kanel, sandelträ och pomerans.

Det här vinet var verkligen härligt fylligt och jag blev rejält varm av det enda glas jag drack. Det var mycket strävt och hade en härlig kryddig doft, men också smak. Tyvärr luftade jag inte vinet vilket jag tror smaken skulle vinna på. Dessutom är det ett vin som bör drickas till nåt finare och godare än chips. På lördagen drack jag ett glas av vinet till hemgjord pizza. Det var också OK, fast… det borde nog ha varit nåt lite finare på tallriken.

Toffelomdömet blir ändå det högsta. Det här vinet måste jag köpa igen och dricka till nåt annat.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.