Blindtunnel


Ett inlägg om en bok.


 

Tove Alsterdals bok Blindtunnel

Det var faktiskt inte så länge sen som jag började läsa Tove Alsterdals böcker. Ibland har jag gillat dem jättemycket, ibland lite mindre. Det handlar inte om att de är dåligt skrivna utan mer om rent tycke och smak. När jag nätshoppade böcker i november var en av böckerna jag beställde Blindtunnel, nyutkommen i pocket. Pocketutgåvor känns mer och mer för mig eftersom jag nästan alltid har en bok med mig, till exempel i jobbryggsäcken. Nu har jag läst ut Blindtunnel – och det var en läsupplevelse i positiv bemärkelse, säger jag direkt.

Bokens huvudpersoner är Daniel och Sonja. Så småningom får läsaren veta att Daniel har förlorat sitt jobb och delvis fotfästet i tillvaron. En aning på vinst och förlust säljer han och frun sitt radhus i Sverige och köper en gammal vingård i Sudetenland. Gården har stått tom väldigt länge, men Daniel griper sig an renoveringen. Lite mer oklart är det vad Sonja gör om dagarna, hon besöker byn och försöker socialisera med folket som bor där. Daniel hittar en märklig vägg nere i källaren. Han slår ut den och hittar en vinkällare – men också nåt mindre trevligt. Förutom detta kommer det fram att såväl Sonja som Daniel har hemligheter.

Alltså det här är så ruggigt redan från början. Författaren lyckas få mig intresserad direkt, för ruggigheter älskar jag. Att bygga upp såna stämningar litterärt klarar emellertid inte alla. Det gör Tove Alsterdal. En känner liksom genast att nånting… är fel… Det är nåt som inte stämmer. Jag får också associationer till Maria Ernestams bok Innanför murarna, dels vad gäller temat, dels också det där lite övernaturliga inslaget – om det nu är nåt sånt… Det kanske ”bara” är verkligt…

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Blindtunnel

 1. Jag har faktiskt inte läst något av Alsterdal. Kanske borde börja med den här!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Det är så bra med hennes böcker att de inte hänger ihop i nån sorts serie. En del böcker gillar jag mindre, en del mer. Denna mer, som synes. 😛 Riktigt bra och snabbläst!

   Gilla

 2. Mösstanten skriver:

  Kanske något för mig om jag vågar. Det får inte vara för otäckt. Men är det en massa blod och våld i den här boken?

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Den är mer att se som en historisk roman även om det förekommer mord. Inte en massa blod och så. Jag tror nog att du pallar att läsa den. Riktigt bra tycker jag att den är. 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.