Måndag kväll den 2 december och tisdagen den 3 december 2019: Stilikon med saffran på assietten och enögda ormar i tanken


 Kära dagbok…

Randiga strumpor rutiga pyjamasbyxor

Stilikonen i randigt och rutigt softade.

Det blev en soft kväll igår och skönt var det. När jag stegade över järnvägen såg jag att sambon hade fått upp balkongbelysningen kylan till trots. Ja, jo, det var väl varmare på dan, i solen, men ändå. När jag gick hem var det minusgrader och det blåste en svag vind. Det räckte för att det skulle bita i kinderna. Jag var så tacksam att jag hade min sex år gamla dunjacka.

Medan Anna fixade sig lite middag vattnade jag våra krukväxter, körde en maskin tvätt och hängde den (tvätten, alltså, inte maskinen). Det blev ett sanslöst go-fika senare med saffranstema. Dels hade Anna bakat saffransskorpor med mandel, dels hade hon köpt var sin hallongrotta med saffran. För att komplettera det hela serverade hon också saffransgiffel och pepparkakor. Lite senare på kvällen orkade jag ändå klämma ner några bitar ost och kex. Vi kikade på Vår tid är nu och Paradiset Iris innan det blev dags att sussa.

Kvällsfika med saffransskorpor, saffranskaka, safransgiffel och pepparkakor

Kvällsfika med saffranstema.

∼ ♦ ∼

Minus 7 komma 7 grader 3 december 2019

Nästan åtta grader kallt var det i morse…

Kylan höll i sig i morse. Jag skulle inte bara duscha utan även tvätta håret. Det är verkligen tur att jag inte har så mycket hår, för det jag har torkar på nolltid. Termometern i köket, den enda vi har numera, visade nästan åtta grader kallt. Under dan steg sen temperaturen, men eftersom solen lyste med sin frånvaro kändes det fortfarande väldigt kallt.

Katterna låg utspridda och sov i morse efter att Anna hade gett dem frukost. Jag försökte tömma kattpottorna, men med den sand vi nu har är det svårt att få pottorna fräscha. Citrus la sig en stund på diskbänken. Eftersom diskmaskinen inte var på och utsöndrade värme och Mammisen, det vill säga jag, slamrade lite väl mycket och spolade med vatten, gav hon snart upp.

Gågatan på väg till jobbet

Gågatan i morse, på väg till jobbet.

Nu när det har blivit vinter tar jag en annan väg till och från jobbet. Detta gör jag för att i bästa möjliga mån undvika frakturer och benbrott (tänker på stackars vännen FEM…). Det är OK att byta promenadväg. Ja, jag är fortfarande lite sur på att Domkyrkan inte lät mig tända ljus på Allhelgona för att det skulle vara en konsert en timme senare. Plus det faktum att det grävs i gatan på min vanliga väg. Som fotgängare innebär det också en del risker, bland annat att tvingas gå längs med en vältrafikerad gata fram till ett provisoriskt övergångsställe. (Verkar som om ingen tänkt, riktigt…) Nä, på morgonen går jag genom S:t Pergallerian ut på gågatan och sen Drottninggatan som blir Mördarbacken upp mot Carolina där jag viker av in på Dag Hammarskjölds väg. På hemvägen går jag tvärtom, förstås. Förvånansvärt vacker väg, trots allt, är denna min nya. När solen gick upp och julskiten juldekorationerna på gågatan kompletterade med glitter och ljus var det faktiskt ganska… rart.

Boken Blindtunnel och vattenflaska

En sista stund på lunchen igår – och idag.

Min arbetsdag bestod främst av tre möten, varav ett tog i princip hela förmiddagen. Däremellan har jag jobbat och på lunchen hann jag läsa en stund i min bok på gång. När jag gick ner från Tysta matsalen för att sitta i en fåtölj på avdelningen de sista fem minuterna av min lunchrast anslöt en kvinna med lunchlåda – och en bok. Givetvis kunde jag inte låta bli att fråga vad hon läste. Till min glädje var det en bok av Elly Griffiths. Jag tipsade om boken jag läser, förstås. Oss bokmalar emellan…

Arbetsdagen i övrigt gjorde mig ganska matt och trött. Det var många intryck, mycket folk, olika konstellationer. På eftermiddagen hade jag mitt sista redaktionsråd kring en av sajter jag nu inte längre ska drifta. Det känns helt OK och rätt. För övrigt träffar jag vissa av personerna ifråga ändå framöver, i andra sammanhang.

∼ ♦ ∼

Till hemgångsdags hade det blivit betydligt varmare – och halare. Snöblandat regn, typ. I morgon kan det bli lite sol och plusgrader, den tre dagarna därefter ska det bli många plusgrader igen. Vädret är som det är och jag blir inte klok på det. Det blev jag inte heller på föremålet nedan. Jag fick associationer till ormar, enögda såna. Vad associerar du till, kära dagbok???

Kran och mosaik

Jag får associationer till enögda ormar. Vad associerar du till???

∼ ♦ ∼


Jag har fått ett paket med julklappar 
som jag tyvärr måste vänta med att gå och hämta ut. På fredag ända fram till måndag kväll blir jag ensam hemma, så förhoppningsvis kan jag hämta det i helgen. På fredag blir jag kvar på jobbet för att delta i julfesten och äta julbord. Efter jobbet idag möttes i stället sambon och jag för att hon skulle hämta ut ett paket på stan. Hmm… det var alltså inte nån julklapp till mig… Nåja, det blev kvällsmat på Panini och det var inte fy skam.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Jobb, Personligt, Trams, TV, Vänner och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.