Drottningen vänder blad


Ett inlägg om en liten boktoksbok.


 

Alan Bennetts bok Drottningen vänder blad

En äkta boktoksbok!

Böcker om boktokar läser jag gärna och ofta med stor behållning. Har de dessutom en viss glimt i ögat samt brittisk anknytning står de ännu högre i kurs hos mig. I september köpte jag den lilla boken Drottningen vänder blad, skriven av Alan Bennett och utgiven 2007 med originaltiteln The Uncommon Reader. Pocketbokens 124 sidor läste jag snabbt – och under både hummanden och skratt.

Allt skylls på drottning Elizabeths hundar, för det var genom deras olydnad som Hennes Majestät hittade bokbussen. Hon stiger ombord på bussen för att be om ursäkt för de olydiga hundarna och i förbifarten lånar hon en bok. När hon nästa gång bussen kommer lämnar tillbaka låneboken lånar hon en ny och mycket mer givande bok. Detta får stora konsekvenser: drottningen blir en boktok och som den riktigt passionerade bokläsare hon blir för det med sig att hennes plikter hamnar i bakgrunden. Medan drottningen njuter planerar emellertid undersåtarna hur de ska stoppa drottningens läsning.

Det här är lustfylld läsning från pärm till pärm. Och även om det i princip är feelgood och humor anar läsaren både ironi och allvar i denna fiktiva berättelse om en person som faktiskt existerar. Det går inte att låta bli att undra lite hur Hennes Majestät… står ut…

Toffelomdömet blir det högsta. Läs den här boken om du gillar brittisk humor – och böcker!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Ironi, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Drottningen vänder blad

  1. Mösstanten skriver:

    Kul att du också tycker om den. Jag fick den som avskedspresent av kollegor när jag gick i pension.

    Gilla

  2. Scylla skriver:

    Jag läste den för några år sedan. En riktigt charmig liten bok 🙂

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.