Ett rött vin: Crognolo 2016


Ett inlägg om ett rött vin från Toscana.


 

Crognolo Toscana 2016

Ett dyrare vin luftades och öppnades på kvällen vid tolvårsjubileet av vår första dejt.

Det har kanske gått en och annan förbi, men… Sambon och jag hade tolvårsdag för vår första dejt nyligen. Planen var/är att fira en annan dag. En sån här viktig dag kan emellertid inte gå obemärkt förbi. Anna trollade fram en flaska rött från Toscana, Crognolo 2016, ur sin ”lådda”, lät det lufta en stund och serverade det sen till ett gäng smakrika ostar av olika sort, några skivor päron, kex och egengjort fröknäcke. Igår kväll körde vi repris. Livet är för kort för att låta bli att njuta.

Lite dumt känns det att skriva ut priset eftersom Anna fick vinet av mig vid nåt tillfälle. Men 189 kronor kostade det. Inte jättedyrt, men lite dyrare än ett vardagsvin. Vinet ingår emellertid i ett specialsortiment som inte alltid finns att köpa på Systembolaget eller i alla dess butiker. Jag tycker att det är roligt att ge bort den typen av vin, eftersom mottagaren troligen inte har smakat eller köpt det tidigare. Det blir liksom lite mer av en överraskning.

Systembolaget tycker att en ska äta lamm, nöt eller vilt till vinet. Det gjorde vi alltså inte, precis som vanligt. Vinet är gjort på druvorna sangiovese och merlot. Sangiovese är en klassisk italiensk druva som är vanlig framför allt i Toscana. Merlot är en druva som är vanlig i Bordeaux, Frankrike. Det är en druva som mognar snabbt och som ger ganska mjuka viner. Tyvärr finns ingen uppgift om sockerhalten, men alkoholhalten ligger på 14,5 procent.

Så här kan en läsa om vinets smak och doft på Systembolagets webbplats:

”Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, plommon, kakao och svart te. […] Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, korinter, choklad och salvia.

Doft och smak av mörk choklad tyckte jag mig ana. Någon smak av bär, kanske körsbär, kände jag också. Jag tyckte inte att vinet doftade så rikt och inte heller att det var så fylligt som det faktiskt är. Till ostarna passade fint. De olika smakerna kom fram bra. Men det fanns ändå nåt hos vinet som jag saknade. Frågan är vad… Jag kan emellertid konstatera att när vinet serveras ljummet blommar det ut och blir finfint.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ett rött vin: Crognolo 2016

 1. Mösstanten skriver:

  Tolvårsdag, det är något att komma med. Hoppas att ni fick en riktigt fin firning. Vinet verkar ha varit lyckat.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Nja, som jag skrev i inlägget om själva tolvårsdagen (inte det här inlägget om vinet) ska vi fira vid annat tillfälle. Men ett gott vin och ostar till var inte dumt. Vinet vann rejält på att ljummas!

   Gilla

 2. Önskar dig och sambon en fin helg! Jag och min man hade varit gifta i 15 år i onsdags. Det blev lite firande, men vi ska på kryssning i oktober och då ska vi fira desto mer;)

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Tack och samma önskar jag dig och din man! Det var tolv år sen vår första dejt häromdan, men vi ska fira det vid ett annat tillfälle, som jag skrev om i ett annat inlägg. Precis som ni. Det är gott att ha nåt att se fram emot. 😛

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.