Två röda (viner, förstås): Sanpansè Barbera d’Asti 2016 och Barolo Villaforte 2014


Ett inlägg om två röda italienska viner.


 

Sanpansè Barbera d'Asti 2016

Ett surt vin.

Eftersom det fanns en viss risk att vi skulle bli utan mat och dryck när vi anlände på söndagskvällen till Motala hade jag packat med en flaska rödvin. För Motala har en stormarknad som har öppet varje dag till klockan 23 och där hade vi kunnat handla nåt ätbart. Nu behövde vi inte det, så flaskan med Sanpansè Barbera d’Asti 2016 öppnades inte förrän på måndagskvällen.

Vi drack bara var sitt glas utan att ha nåt särskilt till, vi var ju ganska mätta efter thaimiddagen. Systembolaget rekommenderar rätter av fläsk- eller lammkött eller vegetariska rätter. Vinets alkoholhalt ligger på 14% och sockerhalten < 3 gram per liter. Druvan vinet är gjort på heter barbera, inte helt överraskande. På vinets prislapp står det 119 kronor.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Fruktig, ungdomlig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, körsbär, färska örter, ceder och mjölkchoklad. […] Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av blåbär, hallon, färska örter och mjölkchoklad.

Vi var båda överens om att det här vinet bara smakade… surt. Bären tog överhanden och vinet var så surt att det nästan blev beskt. Nej, fy tusan, den här italienaren får inte följa med hem nån mer gång.

Toffelomdömet blir det lägsta – och den tofflan delas ut för att det är ett italienskt vin.

Rosa toffla mini

∼ ♦ ∼

Villa Forte Barolo 2014

Kryddigt, strävt och kraftigt vin.

Vid hemkomsten till Uppsala i onsdags åt vi ju kallskuret. Till det passar öl bäst. Men till lite senare på kvällen öppnade vi en annan italienare, Barolo Villaforte 2014. Vi luftade vinet nån timme och lät även de smakrika ostarna – grönmögelost, whiskycheddar, Brie och cambozola vitlök – ligga framme lika länge. Systembolaget rekommenderar vinet till smakrika rätter av mörkt kött.

Baroloviner är ganska kraftiga viner och det var lite av en chansning att ta ett glas så sent på kvällen. Icke desto mindre gjorde vi det. Det här vinet var emellertid inte alls för tungt, men ganska strävt. Alkoholhalten och sockerhalt ligger på samma nivåer som vinet ovan, det vill säga 14% respektive < 3 gram per liter. Priset för en flaska är 189 kronor.

Det här vinet är gjort på nebbiolodruvan som odlas främst i norra Italien. Druvan tar lång tid på sig att mogna och gör det bäst i soliga områden.

Jag har druckit en tidigare årgång och gett vinet högt omdöme.

Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, torkade körsbär, choklad, rosor, nypon, lakrits och kanel. […] Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, torkade körsbär, choklad, rosor, lakrits, nypon och kanel.

Det här vinet var minsann annorlunda än det första i det här inlägget! Trots samma alkoholhalt och sockerhalt smakade vinet inte alls surt utan kryddigt och kraftigt utan att bli tungt. Smak och doft av choklad och kanel samt något torkat bär kändes tydligt. Det passade finfint till ostarna.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Två röda (viner, förstås): Sanpansè Barbera d’Asti 2016 och Barolo Villaforte 2014

  1. Bara goda erfarenheter av Barolo!

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.