Söndagen den 16 juni och måndagen den 17 juni 2019: Slottshäckande, balkongätande och närbelägna oaser


 Kära dagbok…

Söndagen skulle visa sig bli ytterligare en fin dag. Jag inledde som vanligt med kaffe på sängen och läsning. Ibland har jag tur (mycket tur den här söndagen, skulle det visa sig!) och får recensera riktigt bra böcker. Hade det varit dåligt väder skulle jag ha läst ut boken och recenserat den här, men nu var det varmt och soligt och vi hade lovat Annas snälla mamma att återvända till Slottet för att hjälpas åt med andra delen av häcken. Enligt stadgarna måste alla slottshäckar vara max 1,20 meter höga till midsommar. Och midsommar är det ju den kommande helgen.

 

Örhänge

Annas snälla mamma hade hittat mitt örhänge!

Men den här helgen behövde Anna vila – och även jag. Att påta i en trädgård och få massor av ljus och sol och frisk luft gör gott för kropp och själ. Jag är visserligen bränd av solen i nacken och på axlarna, men jag klagar inte, det har varit en sån finfin helg, utan nån enda sorts katastrof eller svärta. Och att min svärmor, som ännu inte är min svärmor på riktigt, är guld värd fick jag bevis för när vi anlände till Slottet. På golvet i Slottsköket hade hon hittat… mitt örhänge!!! Jag blev så glad, för även om det är ett världsligt ting är det ett fint örhänge med tre sorters guld. Att jag har fått det av nån som jag helst vill glömma försöker jag förtränga (och lyckas med för det mesta!) – örhänget gillar jag. Och nu är de ett par igen och sitter i mina örsnibbar.

Sen fikade vi i skuggan på en av uteplatserna i Slottsträdgården. Slottsherrn trampade iväg hemåt på cykel och tre starka (?!) kvinnor tog itu med den halva av häcken som var kvar att trimmas. Liksom på lördagen var det Slottsfrun som höll i motorsågen och vi assistenter som plockade kvistar och la i säckar.

Jag drog upp lite fler rädisor – ja, jag är mycket stolt över mina rädisor. Sen läste vi på kvällen att de dessutom är ganska näringsrika. De innehåller många vitaminer, bland annat är de rika på C-vitamin. Perfekt inslag i den sallad vi åt till middag hemma på balkongen sen. Mina tomatplantor har också växt till sig och busktomaten hade till och med lite blommor. Haren hade varit nyfiken på vissa av Annas blommor, men jag tror att det mesta hade fått vara ifred. Ruccolan är starkt på gång, medan plocksallaten tycks bli noll och intet. Det blir nog inte vår egen potatis vi kokar till midsommar, men ett par veckor till så kan vi dra upp den, tror jag.


Kvällen var varm och vi kände oss lite slöa. 
Detta till trots föreslog jag en kvällspromenad till parken, Höganäshöjden, vi sett skymten av här i närheten. Det visade sig vara en riktig oas där vi bestämde att picknicka i sommar. Intill parken fanns ett område med kolonilotter och där träffade vi en kollega till mig. Han berättade att längre ner, det vill säga närmare vårt hem, finns ytterligare ett område – med små stugor! Trädgårdsföreningen heter Viola – och jag blev helt betagen. Tänk att detta fina finns nära oss – och ändå bor vi i princip mitt i stan.

∼ ♦ ∼

Idag var det måndag igen. Jag sov dåligt i natt, men det handlade inte om att jag hade ont i ryggen eller söndagsångest inför en ny arbetsvecka. Det var helt enkelt för varmt. Det blev lite stressigt i morse också eftersom lilla Citrus mådde illa och bestämde sig för att spy tre små högar under ett mindre bord vi har i vardagsrummet. Jag fick helt enkelt pröva min rygg – och den höll. Efter kräkningarna såg den lilla ut att vara OK. Jag gissar att katterna, liksom vi människor, påverkas av värmen.

Min arbetsdag var lika varierad som vanligt. Jag gjorde bland annat en dagordning till ett möte i morgon. Vidare hade vi ett avstämningsmöte som vi smart nog la i Botaniska trädgården till lunch. Botan är ju en annan närbelägen oas fast vid mitt arbete. På eftermiddagen hade facket kallat till möte om avdelningens nya organisation. Det hoppade jag över, för våra fackmöten brukar vara så oerhört oinspirerande. Såväl ombud som medlemmar är oengagerade. För övrigt känner jag mig nöjd med den information jag fick vid det extra enhetsmötet i fredags. Vid 16.30-tiden var det dags att gå hem och då fick jag sällskap av min sambo som tittat in. På agendan i kväll stod att införskaffa det flytande till midsommarafton och den uppgiften kan jag pricka av. Och den firar vi förstås i Slottet och Slottsträdgården tillsammans med Slottsherrskapet. Det ska bli sol och 23 grader.

Levain med halloumi

Lunchlevain vid avstämningsmötet i Botan.

 

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Jobb, Mat, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.