Ett vitt vin: Palazzo Mio Grillo 2018


Ett inlägg om ett sicilianskt vin.


 

Palazzo Mio Grillo Sicilia 2018

Palazzo Mio Grillo Sicilia 2018 – somrigt lättdrucket.

Så där värst mycket vin brukar jag inte dricka under juni, juli och augusti. Antagligen handlar det om att jag föredrar rött vin och det kan vara för tungt att dricka när det är varmt. Rosé går fetbort och är inte nåt vin, tycker jag. Vitt vin funkar till fisk och skaldjur, men bara om vinet är torrt och iskallt. Då kan det till och med vara riktigt somrigt.

Jag är verkligen urusel på vitviner och köper ofta efter snygga etiketter – under förutsättning att vinet är torrt, dårå. För ett tag sen släpade sambon hem ett par flaskor vitt som vi inte provat tidigare.

I lördags passade det bra att öppna den återstående flaskan, Palazzo Mio Grillo 2018. Då åt vi havskräftor och räkor, både ”vanliga” räkor och rökta. Systembolaget rekommenderar vinet till fisk, kyckling eller sallader, så vi höll oss inte helt till regelboken.

Det här vinet är från Sicilien. Där är odlingsklimatet synnerligen varierande. Öns norra och östra delar är svalare än de södra och västra. Jordmånstyperna på Sicilien består av kalksten, lera, krita och vulkanisk tuff.

Druvan grillo, som Palazzo är gjort på, är även bas för starkvinet marsala. Alkoholhalten i lördagsvinet är 12,5 procent och sockerhalten sex gram per liter. Vinet är riktigt billigt – det kostar bara 59 kronor. Kan det verkligen vara nåt, det?

Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, honungsmelon och citrus. […] Fruktig, ungdomlig doft med inslag av päron, honungsmelon, örter och citrus.

Jorå, med lite god vilja kände jag doft och smak av päron, citrus och melon. Vinet var knastertorrt och välkylt. Det fungerade bra till det vi åt, även de rökta räkorna som kan vara svåra att matcha vin till. Vinet är friskt och ungt och somrigt lättdrucket. Det överraskade mig positivt och får mer en godkänt.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.