Påskafton 2019: Slottsarbete, handmålat och alldeles för mycket av det goda


 Kära dagbok…

Kaffe och bok

Lite läsning och kaffe på sängen blev det även som start på påskafton.

På påsken äter i alla fall jag alldeles för mycket. Jag gillar ägg och snaps och sill – och så allt godis som hör helgen till, förstås. Det har inte blivit så väldigt mycket läsning de här dagarna, men ledighet kan avnjutas på många olika sätt. Och läsning behöver inga klockslag. Lite kaffe på sängen och läsning blev det som start på påskafton i alla fall. Vi har börjat sova med öppet sovrumsfönster och det är underbart att ligga och lyssna på fåglarnas kvitter och tågen som passerar. Katternas sov- och matklocka tycks ha flyttat fram sig ett par, tre timmar, faktiskt, och det är underbart.

Vi hade bestämt att åka till Blomsterlandet för att köpa sättpotatis och fröer, så det gjorde vi efter frukost. Men innan dess fixade vi ett par lunchmackor att ta med, för vi ville ju åka till Slottet efter handlingen. Tyvärr fick vi inte tag i den potatissort vi ville ha – Arrow – så det blev Magda, tror jag, i stället. Vidare köpte vi sättlök (röd) och fröer till dill, ruccola, morötter (ptvi, men jag tänkte på vår tvåveckorssambo), rädisor (mina favoriter) samt luktärt och rosenskära.

När vi anlände till Slottet var Slottsherrn och Slottsfrun där. Det passade bra att vi kom, för då fick vi ägna oss åt nåt av det första som behövde göras: olja in trätrallen. Först tog häxorna Anna och Tofflan några rejäla tag med kvastarna. Nu återstår att olja in ytterligare en trall, den i ”groggverandan”. Vi satte även på vattenslangen, för det står inte på förrän vattnet kopplas på. Tyvärr hade det varit en vattenläcka, så toaletterna var fortfarande stängda. Men stora grinden är upplåst. Vi såg en del folk som påtade i sina trädgårdar. Vi ska beställa jord som levereras i början av maj. Annas snälla mamma bjöd på kaffe och fyrkantig rulltårta. Ingen ville äta mina mackor trots att jag erbjöd dem, men vi hade lite påskgodis med oss i ett ägg och det gick bättre hem. Jag hjälpte L att stöka till lite i boden. Vi hade kunnat stanna längre och njutit ytterligare timmar av solen om vi hade haft var sin bok med oss, kanske, men framför allt om toaletterna hade varit påkopplade. Ibland har ju nöden ingen lag, så vår sorti blev lite hastig.

(Precis som alltid blir bildtexterna synliga om en klickar på bilderna. Då går det också att se dem i bildspel, i lite större format och att kommentera varje enskild bild.)


Vi ägnade oss åt att i skrift sammanfatta de första två påskdagarna när vi kom hem
innan vi påbörjade förberedelserna för påskaftons middag. Vi slog inte på stora trumman, men det blev ändå rikligt med mat. Vi kokade ägg och några blev till ägghalvor med räkor, dill och Skagenröra, några handmålades av de konstnärliga påskkärringarna. Sill, potatis, köpe-Jansson, knäckebröd, ost, Alséns röra, ägg, påsköl och snaps sattes fram i Djungelrummet som för dagen agerade Matsal. Katterna fick havsfisk i köket, men Lucifer kom och la sig på kökssoffan hos oss och halvsov och purrade.


När det trista, men nödvändiga var utfört, 
det vill säga utplockning och instuvning i diskmaskin respektive kyl, gjorde vi iordning var sitt påskägg med godis och parkerade oss i våra fåtöljer. I Annas familj är det tradition att måla påskägg, i min att efter påskmat med snaps utföra Kinderegg-provet. Det vill säga ta ett Kinderegg, slita bort foliepappret, få upp den irriterande orange behållaren och försöka montera ihop den jävla lilla överraskningsleksaken inuti. Vi lyckades båda två, faktiskt, vilket innebar att vi inte var fulla.


Det var mest skräp på TV,
men vi kollade på ett avsnitt av GW:s mord som jag hade spelat in på DVD-spelaren. Ganska illamående och med skyhöga blodsockernivåer kröp vi i säng runt midnatt, kanske. Vi behövde sova så vi skulle hinna bli hungriga till påskdagens buffé på Odinsborg, ju.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Mat, Personligt, TV och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.