Ett vin: Amarone Classico 2013


Ett inlägg om ett vin.Kanske var det 2017
som jag fick flaskan Amarone Classico 2013? Jag vet att jag också köpte en sån flaska själv, men hittar inte nån provning/smakning av den nånstans. Hur som helst, årgången var nog lite speciell, för flaskan hade ett brunt papper omkring sig med en text om något tjugoårigt samarbete. Idag säljs endast 2014 års årgång på Systembolaget. Priset är 119 kronor.

Vi slog på stort igår och öppnade vinet till söndagsmiddagen – pizza. Under lördagen hyfsade vi det som var (kvar var sitt glas) i en Zensaflaska vi öppnat under veckan, till några goda ostar. Det är ett bra och prisvärt rött vin som vi ofta köpte förr. På fredagen drack jag ett glas vitt vin till laxen. Det var helt klart vinbrist i helgen som behövde åtgärdas!


Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om smak och doft på vinet av årgång 2014, notera:

”Kryddig, utvecklad smak med inslag av fat, körsbär, choklad, nougat, romrussin och kanel. […] Kryddig, utvecklad doft med inslag av fat, körsbär, romrussin, choklad, vanilj och nougat.

Systembolaget rekommenderar vinet till robusta kötträtter av nöt- eller viltkött eller till lagrade hårdostar. Jag kan meddela att det fungerade hur bra som helst till pizza. Efter middagen tog jag ytterligare ett halvt glas till en mugg starkt kaffe och en rejäl bit frukt & mandel. Det var suveränt gott! Jag håller med Systembolaget om att vinet både smakar och doftar kryddigt och choklad. Att dricka det till en Quattro formaggi-pizza (fyra ostar-pizza) och en choklad som består av torkad frukt och mandel var suveränt. Vaniljdoften anade jag, smaken av kanel var tydlig. Vinet var kraftfullt, lagom fylligt och hade lång eftersmak.  Det här var ett mycket gott vin och jag är självklart nyfiken på den årgång av vinet som nu säljs.

Toffelomdömet blir förstås det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.