Ett rött vin: Ripresa Montepulciano d´Abruzzo 2011


Ett inlägg om ett vin.Ripresa Montepulciano d´Abruzzo 2011

Ur vinskåpet grävde jag fram detta prisvärda vin.

Tända ljus och ett gott rött vin tycker jag är bästa sätten att få upp värmen. Ur vinskåpet grävde jag fram en flaska Ripresa Montepulciano d´Abruzzo 2011.  Systembolaget säljer inte årgången längre, men 2017 finns på hyllorna till priset av 99 kronor.

Vi tog var sitt glas i lördags kväll och lika mycket igår på söndagskvällen. Igår intog vi även goda ostar och Annas goda fröknäcke till. Ostarna var riktigt kraftfulla och smakrika. Systembolaget rekommenderar annars lamm eller nöt till detta ekologiska, medelfylliga vin gjort på druvan montepulciano. Denna blå druva som trivs bäst i sydöstra Italien. Det som är speciellt med druvan är att den har en lång mognadsprocess. Skördas den för tidigt blir vinerna grönaktiga och mognar inte fullt ut. Vinflaskan jag öppnade innehöll ett mycket moget vin.

Så här kan en läsa på Systembolagets webbplats om vinets smak och doft:

”Mycket fruktig smak med inslag av mörka körsbär, salvia, blåbär, skogshallon och viol. […] Mycket fruktig doft med inslag av mörka körsbär, salvia, skogshallon, blåbär och viol.

Det här vinet var både lätt och smakrikt. Till de salta ostarna och det nötiga fröknäcket passade det utmärkt. Det var emellertid en stor skillnad på smaken när vinet serverades svalt (i lördags) och ljummet (i söndags). Jag föredrar ljummet, för då känner jag att såväl smak som doft lyfts fram. Framför allt violsmaken noterade jag samt den av mörka bär.

Toffelomdömet blir det högsta för detta mycket prisvärda vin. Men servera det ljummet!!!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.