Julen 2018 – från förberedelser till handlingar


 Kära dagbok…

Suddig julbild

Julen har svischat förbi.

Julen har kommit och nästan passerat. Det är så mycket innan den kommer, sen svischar den förbi medan man fixar mat, äter, dricker, dammsuger, pyntar, diskar, städar, klär granen, sopa barr etc. Ja, vår gran kläddes på sätt och vis två gånger. Mer om det senare!

När Anna och jag hade släpat hem den normalstora (ha ha ha!) granen från Vaksala torg unnade vi oss ett litet julbord här hemma.

Sen pyntade vi stugan och här blev så fint och juligt. Anna höll på med mat och julgodis i köket. Mina bidrag i den vägen blev minimala.

Som vanligt kan en se hela bildtexterna och större bilder och bilderna i bildspel om en klickar på dem. Det går också att kommentera varje enskild bild då.

∼ ♦ ∼

Vi började lördagen lite soft. Våra gäster från England skulle komma nån gång mitt på dan/tidig eftermiddag, men vi åkte och handlade innan. Farbror Bosse var här med julklappar till sina barnbarn. Planet var lite försenat, men de anlände tryggt och säkert. På seneftermiddagen blev Anna och jag bjudna på middag av Jordan a k a Boy Wonder och Linn. Vi gick till Alex och jag åt pizza.

Sen skulle då gröngölingen kläs. Den var liksom lite större än vi hade trott… När nätet var bortklippt och den bredde ut sig behövde vi två ljusslingor. Sen förankrade vi foten med tre tegelstenar efter att den oklädda granen hade vippat. Det visade sig inte räcka…Boy Wonder fick föra traditionen med att familjens äldsta manliga person sätter stjärnan i toppen. Anna kokade knäck som var ljuvlig. Sen gjorde hon chokladkola också som var så god och påminde så mycket om mammas att jag grät.

∼ ♦ ∼

På söndagen före julafton låg vi mest och planerade och undrade hur vi skulle lägga upp dan med allt som behövde göras. På eftermiddagen blev det ett välkommet avbrott med go-fika tillsammans med Annas snälla mamma och hennes L. Julklappspåsar utbyttes. Framåt kvällen försvann Linn och Boy Wonder till den förras pappa i Förorten på middag. Anna fixade maten i köttväg och hann även ut en sväng för inköp av de sista julklapparna. Vi åt lite snabbmat mellan julmatstillagningen. Jag griljerade min kalkon och gjorde årets Janssons frestelse i alla fall – med min egen lilla hjälpreda, det vill säga Citrus, i närheten. Lite senare på kvällen tog vi ett par glas rödvin och några bitar ost medan vi såg andra delen av En engelsk skandal.

∼ ♦ ∼

På julaftons morgon upptäckte Anna och jag att Tomten hade varit på besök och fyllt julstrumpan. Vi fick båda nåt gott att tugga på. Jag fick en fin duschcrème och ett litet memoblock från London med magnet. Två trisslotter var också till mig. Tisslingarna fick komma in på snabbesök i sovrummet innan jag skjutsade Anna till jobbet.

Anna hade känt sig hängig och under julafton var förkylning med halsont och hosta ett faktum. Jag fattar inte hur hon orkade jobba först och sen komma hem och hålla på med julmat. Själv jobbade jag i princip i köket från morgon till lunchtid. Jag dammsög och torkade golv också. Citrus busade vid granen och snodde kulor. Jag snodde tilbaka dem. Till lunch tog jag en mugg kaffe och satte mig i bästefåtöljen en stund med Mini. Två minuter senare kom de tre första ”gästerna”. Nästa gäng anlände vid 14-tiden och en kvart senare kom Biografmaskinisten uppklädd i kavaj och snygg piké. Själv åkte jag och hämtade hem Anna som slutade jobbet 14.30. Jag glömde bort att ta på mig jultröjan.

Jag tror aldrig att jag har sett så lite på Kalle Anka på julafton som jag gjorde i år. Ändå hade jag Kalle-godis i form av Annas hemkokta knäck och köpe-ischoklad. Det var alldeles för hög volym på TV:n – jag är ju extremt ljudkänslig – för att jag skulle kunna njuta av det, så jag kollade Instagram. Där hände inte mycket – de flesta i Sverige tittade väl på Kalle Anka. Sen skenade in och ut ur köket också och även in och ut från balkongen, vår extra-kyl. Det var tur att vi hade den!

Julmiddagen avnjöts i Mellanrummet som vi gjort om till matrum för att alla skulle få plats. Maten var underbart god, men som vanligt vill ögat ha mer än magen förmår.

Efter undanplockning, disk av sånt som inte kunde diskas i maskin, torkning (tack till barnens pappa för torkningen!) etc gjorde vi som de flesta andra: delade ut julklappar. Jag fick fina böcker, en kamera med kola (!), småflaskor som jag trodde var gin men som visades sig vara gin-mixer och så hade Anna köpte en biljett till Magnus Carlssons konsert Från Barbados till Gamla stan. Vi ska till Rival i Stockholm på skärtorsdagen för att vara med på den. Jag fick så fina julklappar och tack till alla givare!

∼ ♦ ∼

På juldagen vaknade vi trötta. Anna hade sovit dålig på grund av halsontet och jag sov dåligt eftersom hon gjorde det. Vi tog det lite soft och åt sen frukost i köket. Linn och Boy Wonder åt i vardagsrummet när katastrofen inträffade: julgranen välte. Som tur var kom varken djur eller människa till skada och av inventarierna var det endas en julgranskula som gick sönder. Med gemensamma krafter höll Linn och Boy Wonder upp granen så jag kunde torka upp granvatten. Anna förankrade granen med snören och krokar. Och jag sopade. Och dammsög. Och torkade. Och klädde granen igen. Och nej. Ingen bild på detta. Det är liksom inte läge att fota när sånt här sker. Men detta gav onekligen en ny mening åt orden (den som fattar, fattar):

”vi hjälps åt…

Julafton var en solig och fin dag, men då hade jag inte möjlighet att gå ut. På juldagen var det mildgrader och blött, men jag fick i alla fall lite ljus och en nypa luft på väg till och från Korgtassen. Jag ringde Annas snälla mamma och tackade för julklapparna och sen började jag skriva det här inlägget och grejade med foton. Ungdomarna var ute och sjuklingen tog det lugnt innan hon började stöka i köket – vi behövde visst äta i dag också. Det var nästan godare idag när vi kunde äta i mer lugn och ro när det inte fanns nån tomte att vänta på. Kvällen tillbringade vi framför TV:n där vi bland annat kollade på första delen i en serie som utspelar sig 1968, Systrar 1968. Riktigt bra och ganska snuskig start.

∼ ♦ ∼

Vi började Annandagen lugnt. Eller så lugnt en kan med två tisslingar i sängen. För trots att Anna hade varit uppe och gett dem mat började Lucifer gnälla utanför. Och för en gångs skull blev han insläppt. Efter två minuter hördes ilskna, gnissliga klor mot sovrumsdörren. Även Citrus blev insläppt. Det var lite mysigt att ha dem i sängen, men en kan inte påstå att det gick att koncentrera sig på boken och läsningen…

Mini har fattat tycke för Boy Wonder. De två låg och halvsov på soffan innan det var dags för ungdomarna att ge sig ut för att kolla lite affärer. Till kvällen skulle de till Linns pappa, så jag gick och kompletteringshandlade lite så Anna och jag sen kunde äta julmatsresterna. Fast först dammsög jag barr och elände för miljonte gången. Jag sög även upp en liten duk, så jag blev tvungen att rota i dammsugarpåsen. Det såg ut som om vi hade fått en fjärde katt. En grå katt tycktes ligga på hallgolvet…

Efter tre dars julmatsfrosserier är en ganska nöjd med det. Till nästa gång. Stort TACK till Anna som fixade all god mat så fint trots förkylning! Och ja, Anna sjukskrev sig på Annandagen – det går ju inte an att gå till jobbet och smitta ner gamlingarna.


Nu är det Annandagens kväll. 
I morgon är det vanlig vardag och jag har min första semesterdag. Det betyder förstås att jag inte ska göra nån som helst nytta. Äh, jag bara skojar.

Jag lägger härmed julen 2018 tillhandlingarna samtidigt som jag vill upplysa om att Linn och Jordan har gett mig sitt samtycke till att publicera bilderna här på dem.

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Krämpor, Mat, Musik, Personligt, Sociala medier, TV, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Julen 2018 – från förberedelser till handlingar

  1. Mösstanten skriver:

    Tack för din roliga julredogörelse! Svisch sa de här också men nu är det lugnt.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.