Torsdagen den 7 juni 2018: Många färgnyanser, men vita, snorhala streck och klistrigt under Tofflan


 Kära dagbok…

Mini på vardagsrumsmattan

Igår låg hon på mattan, Mini, i morse spydde hon på den.

Det kändes som måndag att komma till jobbet i morse. E hade sovmorgon igen, F kom upp innan jag gick så jag kunde säga ett stressat ”hej då” och kolla så att hon hittade nåt ätbart (vi är flera som är lite matkrångliga i familjen) och min kära sambo torkade spyor. I morse var det Mini som la en pizza, naturligtvis på vardagsrumsmattan och dess fransar. Sagda matta har nu många färgnyanser. Ursprungligen var den grå och grön, mest. Jag kände mig som en skurk som försvann in på toa och lät Anna ta hand om äcklet, men nöden hade ingen lag. Anna fick sen gissningsvis springa till jobbet eftersom klockan skenade. Själv glömde jag starta kaffeperkolatorn, vilket gjorde att även jag blev sen. Fast det som är mest oroande i det hela är förstås om det är Minis tur att bli sjuk nu eller om det bara var nåt tillfälligt. Utöver detta finns andra tunga ting i omgivningen, men sånt lämpar sig inte att skriva om här.

Muggar på elskåp

Kommunen satsar mest på cyklister och inte så mycket på papperskorgar, till exempel.

Fram till jobbet kom jag emellertid i tid, till och med med fem minuter tillgodo. Jag pinnar på rätt bra numera, trots att jag är fetare än nånsin. I morse hade jag en smalis framför mig som jag tog häng på. Jag kom aldrig ifatt, men tänkte att jag förbränner nog mer energi än h*n eftersom jag har fler kilon att bära på. 

Uppsala kommun satsar som bekant mest på cyklister, inte på oss som går i stan. Jag har irriterat mig ett tag på flera saker kommunen gör eller inte gör. Igår kväll var det bristen på papperskorgar, nåt som orsakar nedskräpning. I morse blev ytterligare två irritationsmoment aktuella. Dels har kommunen valt träd som gör trottoarerna väldigt klistriga när dessa träd släpper ifrån sig vad det nu är. Det är skitläskigt att gå där. Men värst av allt är uppfräschade övergångsställen – de nymålade vita strecken är snorhala, så var rädd om lårbenshalsarna säger jag till dem som eventuellt läser här!

En annan dumhet som Uppsala kommun står för är den enkät om fritidsaktiviteter som kommunen har skickat ut till vissa kommuninvånare, bland annat mig. Jättebra att ta reda på vad folk gör eller vill göra på fritiden. Men… den som inte är ett dugg intresserad av sport och idrott bör inte bo i Uppsala. Kommunens utbud när det gäller fritidsaktiviteter omfattar nämligen till 95 procent just sport och idrott. Det satsas ta mig fan miljarder på allt från idrottsklubbar till sportarenor och till och med idrottshotell. För oss som gillar litteratur, till exempel, erbjuder kommunen… bibliotek. Bokens dag finns väl visserligen fortfarande kvar, men det är ju lokalblaskan (nej jag länkar inte dit eftersom en måste vara prenumerant för att läsa det mesta där) som är arrangör för den. Så, den som tänker sig att flytta till Uppsala och ha en rik fritid bör vara sportfåne och cyklist. Vi som går i stan gör det med risk för liv och lem – inte ens övergångsställena är ju säkra ur fysisk synpunkt (se ovan!). Och ja. Jag föreslog faktiskt en hel del saker som inte har med sport och idrott att göra i mitt enkätsvar. Gissningsvis går min enkät till sopen, förlåt returpappersåtervinningen, utan åtgärd. Nä, jag får fortsätta läsa böcker hemma i stället för att lyssna på författare som berättar om sina böcker, delta i bokcirklar och andra evenemang som har med läsning att göra.


Så att jag ska ha nåt att göra på min fritid och min semester,
som närmar sig, har jag nätshoppat några böcker. Och nej, inte en enda av böckerna står på inköpslistan. De fyra pocketböckerna, Bakom din ryggEnsam i Paris och andra historier, 1793 och Den goda dottern kostar 55 kronor styck, men en är gratis (köp fyra, betala för tre). De två inbundna böckerna Silvervägen och En sommar i Brighton har jag blivit akut nyfiken på.

∼ ♦ ∼

Tre färger på husväggen

Vi har just passerat en röd dag i kalendern. I Svartbäcken passerar jag detta trefärgade hus när jag möter Anna efter jobbet. Inget rött här, inte, trots de flerfaldiga färgnyanserna.

Men före och efter fritiden jobbar jag förstås. Det var som sagt lite måndagskänsla idag, även bland mina kollegor. Jag jobbade med diverse, bland annat mitt nyhetsbrev (det blir sista utgåvan för terminen nästa vecka) och lite annat skrivjobb. En hel del var också lediga, en följd av att en helgdag hamnar mitt i veckan. Om jag fick välja skulle jag ta bort nationaldagen som röd dag och i stället återinföra annandag pingst. Den senare ger en mer naturlig och sammanhållande ledighet och har dessutom varit en populär helg att gifta sig. Hur det är nu, vet jag inte. Det enda jag vet är att ingen jag känner eller nån i familjen firar nationaldagen. Med en långledig pingsthelg kan den som vill fira den heliga ande eller gifta sig, men en kan också göra en liten resa, till exempel.

∼ ♦ ∼

Nyklippt E äter Kinamat

Nyklippt 15-åring äter Kinamat före bion med sin hulda moder.

I kväll strålade jag samman med E och Anna för att äta på lokal innan de gick vidare för ett biobesök. E hade varit och klippt sig och det blev bra, men nästa gång går vi nog till M. Innan middagen var slut hade jag sett två personer från det arbetsliv jag helst vill glömma. En av dem hälsade och jag lät nog h*n hälsa först, barnsligt nog. Eller mest för att se om h*n vågade. Att jag blev igenkänd noterade jag snabbt.

Jag gick med klistriga skosulor hem för att klappa och utfordra katterna, denna gång förhoppningsvis utan pizzor på mattan. (Jag får gå ronden sen.) Och så tog jag reda på nattgästens bädd, slängde sängkläder i tvättkorgen och stoppade undan täcke och kuddar. Stora kattpottan fick flytta tillbaka in i smatten mellan E:s rum och Mellanrummet/Djungelrummet. Sen gick jag ett snabbt varv i alla rum utom E:s för det var hårtussar och kattsand på de flesta ställen. NU äntligen ska jag hoppa in i duschen! Sen ska jag läääääsa medan mor och son är på bio.

∼ ♦ ∼

Och så noterade jag – just som det skedde – att en före detta kollega till mig licade* idag. Jag är övertygad om att det gick bra. Mammuten kan vara stolt över sitt barn.

∼ ♦ ∼

Slutligen ett litet tips för dig som behöver skratta. Det finns inget roligare än autocorrect. I alla fall inte när andra skriver fel.

∼ ♦ ∼

*licade = försvarade sin licentiatavhandling


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Dagbok, Diskutabelt, Familj, Jobb, Mat, Personligt, Trams och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.