Den fjärde pakten


Ett inlägg om en bok.Kristina Appelqvists bok Den fjärde paktenUnder ett antal år har jag läst Kristina Appelqvists böcker
med stor förtjusning. Författaren, som egentligen heter Apelqvist med ett p, har bland annat jobbat som kommunikationschef vid en högskola. Och det är i universitetsmiljö hennes deckare utspelar sig. I morse läste jag ut den senaste boken i serien om rektor Emma Lundgren, litteraturforskaren Helena Waller och journalisten Frida Åberg, Den fjärde pakten.

Boken inleds nästan precis likadant som boken jag läste innan– en mansperson faller från en byggnad och slår ihjäl sig. Den här gången är det emellertid en student, men liksom i den förra boken är det förstås inte självmord utan mord. Men fallet hamnar snart i skymundan. En stor donation ska bekosta ett unikt center för forskning och det fiktiva Västgöta universitet ska med detta bli världsberömt. Men på universitetet pågår intriger och rektor Emma Lundgren, som nyss har börjat jobba efter mammaledighet, petas från sin post och beskylls för allt möjligt. I stället är det en trio män som via ett gäng dekaner tar över makten vid universitetet. När cheferna besöker den rika donatorn i Nice händer emellertid otäcka saker.

Jag gillar det här, jag skriver det med en gång. Språk och handling flyter på bra. Författaren lyckas koppla ihop den inledande händelsen med slutet. Under tiden målar hon upp en berättelse med realistiska personporträtt. Jag anar att såväl händelser som karaktärer lånat en hel del drag från verkligheten. De ibland vassa personbeskrivningarna får mig att le och gör karaktärerna levande.

Toffelomdömet blir det högsta. Det här är en deckare som tilltalar mig mycket.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.