En röd liten fågel i juletid


Ett inlägg om en bok.Fannie Flaggs bok En röd liten fågel i juletidFannie Flagg, som egentligen heter Patricia Neal, är väl mest känd för sin bok Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café från 1987 (på svenska 1992), en bok som filmades 1991. Men 2004 kom hennes bok A redbird at Christmas (på svenska året därpå). I min ägo hamnade En röd liten fågel i juletid via ett hemligt bokpaket jag vann hos Johannas deckarhörna. I morse läste jag ut den lilla söta boken i genren feelgood. Och sannerligen var det en feelgoodroman, för jag mådde riktigt gott av den inuti och jag fick en liten, liten känsla för att det här med mirakel kanske ändå… Tusen tack för boken, Johanna!

 

Boken inleds emellertid med nån som inte mår så bra, vilket i och för sig är ganska typiskt för en feelgoodroman. Det är november och snöstorm i Chicago när den ensamme Oswald Campbell, en gång ett barnhemsbarn, besöker sin läkare. Där får han domen att han ska dö snart om han inte flyttar till ett ställe med varmare klimat. Doktorn tipsar om Lost River i Alabama. Trots att det verkar som om staden knappt finns hamnar Oswald där. Han känner sig genast hemma i den lilla byhålan och tas emot med öppna famnar av stans alla singeldamer. Han får nya vänner i bland andra affärsinnehavaren Roy och fiskaren Claude. Men i bokens centrum flaxar den vingbrutna röda kardinalfågeln Jack, en fågel som blir den lika vingbrutna flickan Patsys bästa vän.

Många av karaktärerna har olyckliga kärlekshistorier bakom sig. Den nyktre alkoholisten Oswald har till exempel en skilsmässa i sitt bagage. Relationen med ex-frun är visserligen god, men hon har en ny familj. Oswald är alldeles ensam – tills han kommer till Lost River. Där finns andra ensamma själar – och en helt ny gemenskap.

Fannie Flagg lyckas teckna inte bara fina personporträtt, vissa riktiga karaktärer! Hon har dessutom en förmåga att skapa stämningar som dallrar av känslor, till exempel förväntan inför jul, längtan efter en kär vän, olycklig kärlek. Alla brustna hjärtan lagas emellertid inte i boken, men den lämnar mig med en varm känsla som jag gärna håller kvar.

Toffelomdömet blir det högsta. Ge bort den här boken till nån som behöver återfå tron på mirakel!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini


Mer om författaren:

Fannie Flagg är inte bara författare, 
hon är även skådespelare. Vidare har hon skrivit manus för såväl film och hon är också en TV-personlighet, både som programledare och som deltagare i tävlingsprogram, och komiker. Att hon har skrivit böcker och manus är extra spännande eftersom hon är dyslektiker.
Under 1970-talets senare hälft var hon tillsammans med den lesbiska litteraturens frontfigur Rita Mae Brown. Rita Mae Brown, som sedan blev tillsammans med tennisstjärnan Martina Navratilova, nåt hon (Rita Mae Brown) skrev boken Sudden death (på svenska Utspel) om…

 

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Film, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till En röd liten fågel i juletid

 1. FEM skriver:

  Åh, vad kul att du tyckte om den boken också! Jag läste den för några år sen och minns att jag hade en skön känsla i bröstet då.
  By the way: Mer än halvvägs i Anna Jansson-boken nu. Så lättläst och bra!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Boken fick mig att må riktigt bra! Jag borde nog läsa mer såna här än deckare och djupa böcker…
   Jepp, Anna Janssons böcker är snabblästa och spännande!

   Gilla

 2. veggiehäxan skriver:

  Stekta gröna tomater har jag läst. Gillade filmen men boken var snäppet bättre.
  För flera år sedan läste jag de flesta böcker av Rita Mae Brown som Motala bibliotek hade.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Stekta gröna tomater är betydligt bättre som bok än som film, för i filmen är förhållandet mellan huvudpersonerna, två kvinnor, nästan helt nedtonat.
   Såpass! Då har du antagligen hållit i samma bok som min mamma, för det var hon, hör och häpna, som läste Kvinnofrukt före mig och tipsade mig om den. Hon hade lånat den på bibblan… 😛 Själv köpte jag den i pocket senare.

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.