Ett vin: Araldica Barolo Flori 2012


Ett inlägg om ett vin.


Araldica Barolo Flori 2012

Ett vin att njuta av!

Ett gäng viner som allt mer intresserar mig är Baroloviner från Piemonte – eller Lombardiet – i Italien. De är ofta fylliga och smakrika, riktigt kraftiga och just såna röda viner som tilltalar mig. Vinerna är gjorda på druvan Nebbiolo som betyder dimma. Druvorna skördas i oktober när dimman har sänkt sig  Langheregionen. Färgen är oftast lätt röd och smaken sträv och torr. I kväll grundade jag med en liten silltallrik – och till en sån tar en aldrig vin – det ska vara sill och snaps. Men till ostbrickan senare på kvällen…

Jag öppnade en flaska Araldica Barolo Flori 2012, inköpt i början av december förra året för 189 kronor. Flaskan fick lufta i ett par, tre timmar innan jag hällde upp vinet. Till vinet mumsade jag två sorters grönmögelost och en fransk hårdost samt färskostfyllda småpaprikor och ett och annat kex.

Systembolaget skriver så här på sin webbplats om vinets smak och doft:

”[…] Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, körsbär, kanel, bergamott, torkade nypon och lagerblad. […] Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, torkade nypon, lagerblad, rosor, tranbär och bergamott. […]

Vinet är riktigt gott till de salta ostarna, men också till de heta, färskostfyllda minipaprikorna. Det slätar ut hettan i paprikorna. Sältan i ostarna och vinet tycks samarbeta för att lyfta fram sina smaker. Kanel är tydlig i smak och doft, men också syrliga bär. Jag njuter.

Toffelomdömet blir det högsta, ingen tvekan.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.