Där Satan har sin tron


Ett inlägg om en bok.Unni Lindells bok Där Satan har sin tronI augusti läste jag boken Omgiven av idioter.
I samband med det noterade jag att författaren Thomas Erikson hade kommit ut med en uppföljare, Omgiven av psykopater. Den titeln hade också passat på Unni Lindells senaste deckare. Boken heter emellertid Där Satan har sin tron och idag läste jag ut den.

Krimininalinspektör Marian Dahle är tillbaka i tjänst igen, men ”bara” för att jobba med ett cold case. Hon mår fortfarande dåligt både fysiskt och psykiskt efter förra fallet där hon höll på att stryka med. Den här gången får hon ta hand om ett femton år gammalt fall när en sexårig flicka försvann. Samtidigt jobbar Cato Isaksen, hennes förra chef, med några försvinnanden. Det visar sig att män först bort och hittas mördade på det mest brutala sätt. Läsaren får följa parallella historier, den ena sedd ur mördarnas synvinkel. Mördaren, som ser sig som hämnare. Och självklart hänger de två fallen ihop. Slutet blir riktigt spännande.

Jag tycker att boken bitvis känns lite seg och långsam. Handlingen liksom skrider fram och det är alltför många bihistorier där Marian Dahle beter sig märkligt. Men sen händer det saker och författarens storhet träder fram: hon får ihop alla lösa trådar, spänningen är olidlig ända till sista sidan och slutet blir till och med en överraskning. Ungefär som ett litterärt Kinderegg, alltså. Boken gick snabbt och lätt att läsa och var väl värd de 143 kronorna jag betalade för den, med rabatt avdragen som medlem i Akademibokhandelns vänner.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.