Ett rött vin: Groot Constantia Shiraz 2015


Ett inlägg om ett vin.


 

Groot Constantia Landgoed 2015

Ljuvligt till ljus choklad med hasselnötter.

Det finns människor som tycker att jag ska dricka andra viner än italienska. Människorna ifråga har olika skäl till varför de vill att jag ska göra det. Zeta tycker att jag ska bredda min vinsmak, tror jag, och för att hjälpa mig på traven gav han mig en flaska Groot Constantia Shiraz 2015 till min födelsedag i våras. Igår kväll passade det bra att ta fram och korka upp detta wild card ur vinskåpet. Vinet kostar 149 kronor på Systembolaget (förlåt om jag kollade, så ska en inte göra med presenter). Tack raring!

Fästmön hade önskat vitt kött till lördagsmiddag, så det fick bli kalkon igen. Systembolaget rekommenderar lamm eller nötkött, gärna grillat. Dessvärre får jag inte grilla på ballen* och dessutom äter jag ju inte den typen av kött. Men som vanligt gick det hur bra som helst att dricka vinet till kalkon. Och lite senare på kvällen skulle det visa sig att choklad till vinet inte var så dumt.

Så här skriver Systembolaget om vinets smak och doft:

”Fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, örter, choklad, svartpeppar och körsbär. […] Fruktig, nyanserad doft med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, mörk choklad, svartpeppar, plommon och nougat. 

Vinet är gjort på druvan shiraz, som också kallas syrah. Druvan är vanlig i Rhônedalen i Frankrike och i Australien, men är också populär i Sydafrika.

Jag tyckte att vinet hade en vacker blåröd färg. Det var fylligt samtidigt som det var fruktigt till smaken. Chokladsmaken var tydlig, eftersmaken inte alltför lång. Lite senare på kvällen provade jag ett glas till ljus choklad med hasselnötter. Det var ljuvligt gott. Det här är definitivt ett vin jag kan tänka mig att köpa.

Toffelomdömet blir högt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

*ballen = balkongen


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Familj, Mat, Personligt, Vänner, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.