Ett rött vin: Zensa Primitivo 2015


Ett inlägg om ett vin.


 

Zensa primitivo 2015

Fruktigt, lättdrucket och prisvärt.

Några viner som jag ofta köper och som jag tycker är prisvärda är Zensavinerna. De är italienska och inte alltför kraftiga. Igår öppnade jag en flaska Zensa Primitivo 2015. Vinet kostar 95 kronor på Systembolaget. Det tycker jag är väl använda pengar.

Vinets druva är alltså Primitivo, en druva som vanligen odlas i södra Italien (”klacken”). Urpsrungligen användes druvan mest till att blanda i lätta viner för att höja alkoholhalten. Numera är italienarna mer stolta över Primitivo samtidigt som Primitivovinerna har blivit fylligare. Just det här vinet är ”40-minuters-fylligt”, det vill säga mer än halvfylligt. Systembolaget rekommenderar det till lamm, nöt och ost. Jag intog det till en het vegetarisk pastarätt – med parmesan, visserligen. Det gick alldeles utmärkt.

Så här skriver Systembolaget på sin webbplats om vinets smak och doft:

”Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, russin och smörkola. […] Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, plommon och sötlakrits.

Den fruktiga smaken passar väl ihop med den heta såsen. Jag tror till och med att vinet bryter av hettan i kryddningen en del. Lite senare tog jag ett glas till några olika miniatyrdessertostar och fann att det passade bäst till de saltaste och smakrikaste ostarna. Doften av plommon och lakrits skriver jag under på, liksom att det även smakade russin. Nån lång eftersmak hade det emellertid inte. Det var väldigt lättdrucket.

Toffelomdömet blir det högsta, för det här är visserligen ett ganska enkelt vin, men också ett riktigt prisvärt.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.