The Girl on the Stairs


Ett inlägg om en bok.Louise Welsh bok The girl on the stairsDet är verkligen roligt 
att läsa böcker på engelska mellan alla dem jag läser på svenska! Så här i efterskott kan jag bara beklaga att jag inte köpte fler böcker på Gay’s the Word i London, men jag får kanske botanisera i The English Bookshop här i Uppsala under hösten. I morse läste jag ut den psykologiska thrillern The Girl on the Stairs av Louise Welsh, skotska namnet till trots.

Huvudperson i den här boken är den gravida Jane Logan som flyttar till sin partner Petra i Berlin. Petra arbetar mycket och Jane börjar snart känna sig lite rastlös. Dessutom känner hon sig inte helt tillfreds i deras lägenhet. Hon blir nyfiken på grannarna (dumt!). Snart hör hon skrik och okvädningsord från en lägenhet. Jane intresserar sig för den unga, moderlösa Anna Mann som hon uppfattar blir misshandlad av sin pappa Alban Mann. Jane vill så gärna hjälpa Anna, nåt som Anna sätter sig emot. Grannarna är underliga och det är inte bara Anna och hennes pappa som ruvar på hemligheter. Det äldre paret i huset är skumma, för att inte tala om prästen i kyrkan som Jane kan se från sitt fönster.

Det här är inte precis nån actionhistoria, men långsamt och säkert bygger författaren upp en obehaglig stämning. Det är verkligen nåt mystiskt med grannarna. Eller är det fel på Jane? Som en osalig ande skymtar Anna Manns försvunna/mördadade mamma. Men har det verkligen hänt nåt otäckt eller är det Janes graviditetsgriller som spelar spratt? Dessutom funderar om hon över Petra, som inte tycks ha så mycket tid för henne (träffar hon nån annan? tänker de ta barnet när det är fött?) och även om vem som är pappan till hennes barn.

En riktig bladvändare är den här boken! Den gick snabbt att läsa. Och återigen kan jag konstatera: lita inte på grannarna! (Var inte för nyfiken på dem heller, bry dig inte om ifall de misshandlar eller mördar – om du inte vill råka illa ut själv…)

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, HBTQ, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.