Stad i världen


Ett inlägg om en bok.


 

Per Anders Fogelströms bok Stad i världenAllting har en ände, korven har två. Fast nu ska jag inte skämta bort det faktum att jag läste ut den femte och sista delen i Per Anders Fogelströms Stadserie i morse, Stad i världen. Jag lider av separationsångest. Det här är något av det bästa jag har läst!

Seriens sista del handlar om efterkrigstiden fram till 1968 när boken kom ut. Staden Stockholm är helt förvandlad. Mot slutet av boken blir det högertrafik och spårvagnarna avvecklas. Det känns som en evighet. Det är knappa 50 år sen. I den här boken knyter författaren ihop säcken i och med att Emelie dör. Läsaren får följa släkternas nya generationer en bit in i livet. Det är alldeles utmärkt att författaren i slutet av boken har skrivit ner vilka personer som ingår i vilka släkter, för nu är det många att hålla reda på… Lika intressant är det att få årtal till samtliga böckers kapitel.

Per Anders Fogelströms autograf på ett av hans korrespondenskort

Farmor och farfar träffade uppenbarligen författaren i Norrköping 1973.

Vilket otroligt arbete Per Anders Fogelström har gjort med Stadserien! Hans uppdrag i Stockholms stad från 1961 och framåt var säkert nåt som både inspirerade och gav underlag till serien. Per Anders Fogelström har skrivit flera andra böcker. En har jag läst, Sommaren med Monika (1951), och en bok i mitt morsarv återstår att läsa, Vita bergens barn (1987). Den senare sägs introducera karaktärerna i Stadserien.

Nästa år skulle författaren ha fyllt 100 år. Min farmor, som delade Viborg med Per Anders Fogelström, och farfar träffade honom i Norrköping 1973 ett knappt halvår innan min farfar gick bort. Efter farmors död 1982 hamnade böckerna i Stadserien hos mina föräldrar. Och nu står de hos mig i Uppsala. Jag får i alla fall ha böckerna kvar – och minnena av dem som ägt dem och läst dem samt läsupplevelsen i sig. Det är jag så tacksam för.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 

Här kan du läsa vad jag tyckte om...

Mina drömmars stad

Barn av sin stad

Minns du den stad

I en förvandlad stad

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Stad i världen

 1. Inqa skriver:

  Innan du läser Vita Bergens barn ska du läsa de andra i barntrilogin, Vävarnas barn och Krigens barn. Då får du en helhetsbild av ett Stockholm med dess olika invånare från 1749-1968.

  Fogelström har alltid varit en av mina favoritförfattare, och det har varit kul att läsa dina åsikter om böckerna.

  Kolla även in Kamratserien, fyra böcker om ett gäng som växer upp i Stockholm. Som läsare får du följa dem från ungdomar till vuxen ålder. Upptäckarna, Revoltörerna, Erövrarna och Besittarna heter delarna.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Fast nu har jag ju inte de två andra böckerna utan bara denna, men kanske kan jag få tag i dem på loppis. Det är rätt svårt att få tag i halvgamla böcker numera. Så jag kanske nöjer mig med Vita Bergens barn.

   Jag har inte läst Fogelström tidigare, men blev verkligen överförtjust. Kanske ges det ut nyutgåvor nästa år eftersom det är 100 år sen PAF föddes. Jag kan ju hoppas på det.

   Gilla

 2. Jenny skriver:

  Jag älskar dessa böcker och eftersom jag gillar historia passar de mig ypperligt.

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.