Mina drömmars stad


Ett inlägg om en bok.


 

Per Anders Fogelströms bok Mina drömmars stadI mammas bokhylla stod Per Anders Fogelströms Stad-serieböckerna om Stockholm. De hade varit min farmors och jag vet inte säkert om mamma hade läst dem. Det är ledsamt att jag inte kan fråga henne nu, för jag har precis läst ut den första boken i serien, Mina drömmars stad. Det hade varit roligt att prata med mamma om boken, eftersom jag vet att hennes tid i Stockholm på 1950-talet betydde mycket för henne.

När boken börjar är året 1860 och den femtonårige Henning Nilsson kommer till Stockholm för att skapa sig ett liv. Han sliter hårt och ont, är försiktig med kvinnfolk och brännvin, men en god kamrat och senare en god make och far. För kärleken finner han i Lotten som blir hans hustru och föder honom fyra barn. Läsaren får följa Henning och även hans familj genom livet i ett Stockholm som förändrar sig och växer. I denna den första delen i serien ligger fokus på Henning.

Det här är en alldeles fantastisk historisk roman! Genom att beskriva ett antal personer får läsaren en riktig historielektion – av den målande och intressanta sorten. Författarens ord ger mig såna levande bilder att jag nästan tycker att jag trampar bredvid Henning på Stockholms gator på 1800-talet…

Toffelomdömet blir självklart det högsta. Nu ska jag läsa den andra delen genast!

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Familj, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mina drömmars stad

  1. Jenny skriver:

    Men stadssviten börjar faktist ännu tidigare, vävarnas barn , de handlar om Stockholm på 17- talet , följt av krigets barn som utspelar sig slutet av 1700- talet till början av 1800- talet och därefter vävarnas barn 1822-1859, där får man lära känna tummens släkt och lottens släkt.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.