En kulinarisk upplevelse med en glimt av Vättern: Sjöglimten i Motala


Ett inlägg om den sista måltiden i Motala.


 

Vår sista kväll i Motala var lördagskvällen. Vi hade haft en fin dag, med besök på kyrkogården och fika på stan. Men vi behövde äta också. Valet föll på Sjöglimten café & kök och vi bokade bord där personligen under dan till kvällen. Med sitt vackra läge i f d konditori Waljés lokaler nere vid kanalen var namnet på restaurangen synnerligen passande – vi fick en glimt av sjön, novembermörkret till trots, där den lång. Men hur var maten??? Förväntansfulla promenerade vi längs med sjön från mammas lägenhet, Fästmön och jag.

Göta kanalbolags hus nere i hamnen i Motala

Sjöglimten ligger så en ser baksidan av kanalbolages hus i Motala hamn.


Vi inledde med var sitt glas mousserande vin medan vi studerade menyn.
Vinet var inte jättebubbligt, men helt OK. På menyn fanns alldeles lagom stort utbud av rätter och nånting som passade oss lite matkrångliga. Faktum är att en sån som jag till och med hade flera rätter att välja mellan. Ett plus i kanten!

Mousserande vin

Mousserande vin medan vi studerade menyn.


Till förrätt blev det lyxräkor på avokado. 
Vi var lite rädda att den skulle vara för stor, men den var alldeles lagom. En picklad coctailtomat hittade jag (kunde kanske ha varit en till) samt två små skivor bröd.

Lyxräkor på avokado

Förrätten, lyxräkor på avokado, var alldeles lagom stor.


Jag valde mellan halloumiburgare och timjanstekt kycklingfilé 
och det blev den senare rätten som vann minus bacon, förstås. Filéerna var tunna och alldeles lagom stekta. Den fina örtsåsen var en riktigt god överraskning, medan grönsakerna kunde ha varit lite roligare än wokgrönsaker. Potatisgratängen var inte överdrivet fylld med vitlök och det kunde ha varit ett uns mer. Men allt som allt smakade maten ljuvligt! Portionen var riklig och magen stod i fyra hörn när jag pressat ner det mesta.

Timjanstekt kycklingfilé med örtsås, grönsaker och potatisgratäng

Ljuvlig huvudrätt i form av timjanstekt kycklingfilé, örtsås, grönsaker och potatisgratäng.


Till huvudrätten drack vi ett spanskt vin, Anima de Raimat (2012). 
Ja, jag frångick mina vanor att dricka italienskt eftersom det endast fanns två röda viner på vinlistan. Ett något större utbud kunde ha varit önskvärt, men den här spanjacken förvånade mig i positiv bemärkelse. Mer om vinet kommer i ett separat inlägg!

Vinet Anima de Raimat 2012

Anima de Raimat (2012) – en spanjack som förvånade.


Ingen måltid på lokal är emellertid komplett utan en dessert.
Eftersom vi var så mätta ville vi ha nåt litet och nåt fräscht, inte för sött. Valet föll på citron tartufo och jag måste bara säga att detta var kronan på verket! Desserten var syrlig, en sorts blandning mellan citronfromage och glass,  och en perfekt avslutning på måltiden. Det kunde inte ha varit bättre!

Citron tartufo

Citron tartufo, särskirven i menyn (frågan är om det är korrekt…), blev en perfekt avslutning på måltiden.


Jag förvånade både mig själv och Anna 
genom att äta så mycket, men det var som om en massa spänningar hade släppt efter begravningen. Det enda jag var lite sorgsen över var att jag aldrig fick möjlighet att gå till Sjöglimten med mamma. Det här stället och maten hade hon nämligen gillat!

Notan slutade på cirka 1 100 kronor och jag gav en hundring i dricks. Maten var supergod och vackart upplagd och de två tjejerna som serverade var uppmärksamma utan att vara påträngande. Synd bara att vi endast var ett av fyra sällskap under kvällen, men det var en del som kom in och hämtade mat.

Det var skönt med en promenad hem till mammas lägenhet så att maten fick sjunka ner lite. Motalabron var som vanligt vacker och vårt sällskap längs med sjön.

Motalabron en mörk novemberkväll

Motalabron höll oss sällskap på promenaden till och från Sjöglimten.


Toffelomdömet för måltiden kan inte bli annat än det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini
Hallon och blåbär

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Epikuréiskt, Familj, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En kulinarisk upplevelse med en glimt av Vättern: Sjöglimten i Motala

 1. Hela menyn som ni åt, hade jag gärna också ätit, ser jättegott ut 🙂

  Gilla

 2. FEM skriver:

  Bra där! Jag sa ju att det stället är kanon! Min favorit är precis den som ni åt, timjanstekt kycklingfilé, fast med bacon också. Vad glad jag blir att ni blev så nöjda med Sjöglimten.

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Tack snälla FEM för tipset! Fast jag fattade ju fel och trodde Sjöbris – helt tokigt! Men sen blev det ju bara så rätt!!!

   Det vore trevligt om vi kunde äta tillsammans där nån gång allihopa!!

   Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.