Bokmässohelg del 2: BOKhyllande eller En MÄSSA böcker


Ytterligare ett smått ironiskt inlägg i litterär anda med anledning av årets bokmässa. 


 

1-bok-o-klockradio-bok-o-kaffe

För att få mig själv på bättre humör…

Nä jag är fortfarande inte i Göteborg och mässar. Jag är hemma i New Village, Uppsala och ledig och håller på med mitt eget mässande. Och eftersom jag är ledig vaknade självklart extra tidigt. Först blev jag väckt av en bil som körde in på gården nånstans mellan halv fyra och fyra. Bilen stannade utanför min port. Sen vaknade jag vid sex-tiden och givetvis var det stört omöjligt att somna om. Det är sånt här som händer när jag går och lägger mig alltför tidigt en fredagskväll. Igår kväll pallade jag inte att vara uppe längre än till klockan 22. Jag stupade i säng och somnade inom en kvart. I morse vaknade jag med huvudvärk och att nån började påla vid husbygget här intill strax efter klockan sju gjorde inte saken bättre. Detta oljud är en av baksidorna med kommunens skryt om att de låter bygga så många bostäder. En annan är att ingen låg- eller medelinkomsttagare har råd att bo i de nya lägenheterna sen… Nej, det är INTE OK ALLS – varken pålandet en tidig lördagsmorgon eller dyra nybyggen! För att få mig på bättre humör fixade jag kaffe och läste cirka 125 sidor i min bok på gång i sängen.

Därefter var det dags för inventering. Självklart handlade den inventeringen om böcker. Jag kollade beståndet i mina TBR-hyllor* och fann att det var alltför glest för att jag ska känna mig lugn och trygg. Nu har jag spritt ut mina olästa på fyra hyllplan, lite beroende på vilken bokhylla de ska stoppas in i sen. I sovrummet finns två hyllplan med oläst litteratur, dels köpta eller fådda nya böcker, dels böcker köpta på second hand. Hyllplanet i gästrummet innehåller anglosaxiska, olästa deckare precis som resten av bokhyllan där. Och i en av hyllorna i hallen, som inrymmer svenska och skandinaviska deckare, finns det fjärde hyllplanet med olästa böcker som ska in i nån av dessa hyllor efter läsning. Ifall du undrar hur många bokhyllor jag har här hemma kan jag avslöja att antalet är elva: sex i arbetsrummet, en i gästrummet, två i hallen, en i sovrummet och en i köket.

Shelfies från inventeringen:

Detta bildspel kräver JavaScript.


Men så här glest i TBR-hyllorna
kan en bokdrake verkligen inte ha det! Det blev till att planera en inköpsresa. Eftersom även andra saker till hemmet behövde inhandlas föll valet på Stormarknaden. Att handla där en lördag kräver energi och tålamod. Har en dessutom förmågan att stänga ute ljud och och talangen att överleva folkmassor är det bra. Men det vet ju alla som är på inköpsresor och mässor: det går livat till och det är inte folktomt… Jag laddade med lite frukost, litterär, förstås.

Frukost med bok

En litterär frukost inför inköpsresan.


Det hjälpte varken med frukost eller huvudvärkstablett. 
Det var bara fruktansvärt mycket folk på Stormarknaden. Jag orkade vara där en timme. Men jag bet ihop, för jag var ju på inköpsresa. Resans huvuddestination var Akademibokhandeln. Där var det Vänhelg och det kunde en ju bara bli glad för. Vänhelgen innebar nämligen 20 procents rabatt på alla böcker. Nej, jag får inte betalt för att skriva det här! Jag bara gillar, mycket, att bokkassen jag köpte skulle ha kostat 809 spänn. Nu kostade den 649:60. Som medlem i Akademibokhandelns Vänner får jag för övrigt erbjudanden då och då. Jag nappar inte på allt, men väljer det jag verkligen vill ha. Det enda negativa med dagens besök i den fysiska bokhandeln var att utrymmet för inbundna böcker blivit mindre efter butikens ommöblering. Det gillar jag inte!

Från inköpsresan:

Detta bildspel kräver JavaScript.


Efter inköpsresan vilade jag mig 
med ett telefonsamtal på en timma och nio minuter med mamma. Sen skyndade jag mig att läsa så det fick bli ett bokbyte. Jag lämnade kommissarie Wexford och Kingsmarkham till mord på Isle of Lewis i Skottland. Läsa är ju ett måste när en bokmässar!

Böckerna Till vägs ände och Svarthuset

Det blev bokbyte i eftermiddags.


Ett annat måste när en bokmässar är att äta middag. 
Min middag hade ICA Kvantum lagat. Den slank ner tillsammans med min nya bok på gång. Visst är det bara så härligt att få öppna en bok du inte har läst tidigare och bara… börja.?! Ett härligt sällskap vid middagsbordet är en bok i alla fall garanterat. Peter May, som författaren till mitt middagssällskap heter, är en ny bekantskap. Jag har bara hört gott om honom och jag måste säga att inledningsvis tycks andras omdömen stämma: boken är läskig! Jag tror inte att det hade att göra med rödvinet jag drack till kycklingspetten, potatisgratängen och tzatzikin.

Kycklingspett, potatisgratäng, vin och en bok

Ett läskigt middagssällskap!


Den andra dagen i min bokmässohelg 
avslutades i bästefåtöljen, med lite kontakt med såna som var på den däringa andra mässan i Göteborg. Det verkar som om Tofflan får ett hårt paket därifrån av några riktiga goa töser. Men i Toffelhemmet var det inte fy skam att avnjuta ytterligare ett glas rött och läsa en stund till – riktigt lördagsgodis, med andra ord.

Ett glas rött och boken Svarthuset

Skål och tack för idag!


Jag önskar dig en god natt. Dröm om små böcker, stora böcker och änglar.


*TBR-hyllor = hyllplan med olästa böcker, på engelska ”to be read”

 


Livet är kort. Utan böcker vore det inte ett liv.

Om Tofflan

En fortfarande rätt tjock tant (?) som ändå är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är jag from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Kärleken och hjärtat tillhör Anna! Alltid. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Antikt-retro-secondhand-loppis, Böcker, Dagbok, Epikuréiskt, Familj, Ironi, Krämpor, Mat, Personligt, Vin och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bokmässohelg del 2: BOKhyllande eller En MÄSSA böcker

 1. FEM skriver:

  Jag skulle vilja ägna mycket mera tid åt läsning, men det finns inte tid helt enkelt. I morse läste jag ut Jojo Moyes, Livet efter dig. Himmel, vilken bra bok! Efter den underbara boken är det dags för lite historisk litteratur. Philippa Gregorys trilogi om Rosornas krig. Har börjat lite smått med Den vita drottningen som är den första. Hon brukar skriva lättläst och bra så jag hoppas det går undan, så jag kommer ner lite i min bokhög (läs: bokhögar)!

  Gilla

  • Tofflan skriver:

   Som du märker, FEM, flyttade jag din kommentar eftersom den inte har nåt med filmen Jobs att göra. Det är bra om du kommenterar till rätt inlägg, så slipper jag trixa och låtsas vara du.
   Jag har snart läst ut min andra bok den här helgen, men inte riktigt. Peter May skriver kanonbra! Nu ska jag skaffa de andra två delarna i den här trilogin.

   Gilla

 2. FEM skriver:

  Jaja, trixa och fixa som du vill. Mig kvittar det.

  Härlig bokkasse du fick till där! Jag har stenhårt köpstopp. Det var rätt länge sen jag köpte nåt läsbart till mig själv. Däremot har jag beställt lite julklappsböcker från bokklubben. Till Pinnen här.

  Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.