Färskt vatten till blommorna


OBS! Anonyma kommentarer publiceras inte – se Reglerna!

Så här gör du när du kommenterar:

  • Skriv din kommentar som vanligt i kommentarsfältet.
  • Snegla åt vänster. Tre ikoner syns – WordPress, Facebook och ett brev.
  • Klicka på brevet (om du inte har WordPress-konto förstås eller vill använda Facebook) och fyll i dina uppgifter.
  • Klicka sen på Svara.
  • Ingen mejladress syns utåt, bara inåt så att jag kan verifiera.

Ett inlägg om en fransk bok.



Valérie Perrins bok Färskt vatten till blommornaEn bok som jag varit sugen på att införskaffa
och läsa länge var Valérie Perrins roman Färskt vatten till blommorna. Boken handlar delvis om döden, nåt som verkar ha fastnat i mig just nu. Men det är också intressant att göra nya författarbekantskaper, även såna som ligger utanför min sedvanliga krets av svenska och anglosaxiska deckarförfattare. Tack för den här julklappsboken 2023, Anna!

Boken kom ut på originalspråk 2018. Den hamnade snabbt på såväl franska som italienska bästsäljarlistor. Bara det borde få mig att inte vilja läsa den (sån är jag!), men som sagt, nånting lockade mig. Bokens huvudperson är Violette Toussaint, vaktmästare på en kyrkogård i Bourgogne. Många är besökarna, från såväl när som fjärran, som kommer till hennes kök för att prata en stund. Violette är en lyssnerska. En dag kommer en poliskommissarie och knackar på. Hans nyligen avlidna mamma vill bli begravd på kyrkogården intill en man som kommissarien inte alls känner till. Han ber Violette hjälpa honom att ta reda på varför. Parallellt blir kommissarien förtjust i Violette och luskar i hennes förflutna.

Sakta men otroligt säkert rullar författaren ut Violettes historia. Läsaren anar många sorger och bedrövelser, men kanske inte riktigt så tuffa som en först tror. Författaren beskriver skickligt människorna kring Violette. Det är på det viset jag lär känna huvudpersonen, för i mina ögon glider hon undan. Berättelsen är gripande och boken går snabbt att läsa för språket är så rakt på sak – trots att berättelsen i sig inte är det.

Det här är en komplex historia om relationer som inte alltid är vad karaktärer och läsare tror att de är. Mästerligt knyter författaren upp det hela i slutet, ett slut som överraskar.

Toffelomdömet blir det högsta.

Rosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla miniRosa toffla mini

∼ ♦ ∼

 


Livet är kort.

Om Tofflan

En lite mindre tjock tant (?) som är evigt ung och som vid första anblicken kan verka bitsk, elak och hård. I själva verket är tanten from som ett lamm - mot dem som förtjänar det. Hjärtat är det sämre med. Böcker, viner, blommor, träd, himlar och regn är några av livets goda ting, enligt mig. Vill du kontakta mig? Mejla mig genom att skriva till mejlaulrika(snabel-a)gmail.com Som på gamla bloggen tofflan.wordpress.com gäller att du gärna får citera mig, men ange då källa. Och vill du låna/köpa en bild, mejla mig först. Knyck inte! Om du ser annonser här mellan inläggen är det inget som jag har hittat på eller godkänt utan WordPress.com som lägger ut utan mitt medgivande. Sorry!
Detta inlägg publicerades i Böcker, Personligt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Färskt vatten till blommorna

  1. Mösstanten skriver:

    Satte in den i läslistan. Den verkar läsvärd.

    Gilla

Kommentera gärna inlägget, men håll dig till ämnet! Kommentarer från anonyma och falska avsändare och från lånade identiteter publiceras inte!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.